SK / CZ / UA / RU

IVF a odstavení

Otázka

Dobrý den, kojím dceru, aktuálně rok a třičtvrtě starou. Máme v plánu podstoupit IVF cyklus a bylo mi lékaři nařízeno odstavit, kvůli snížení hladiny prolaktinu a následnému zabránění postoupení hormonů do mm. Četla jsem zde váš článek s odpovědí z roku 2022 a zajímaly by mne ještě nějaké dodatky. Bohužel nevím přesně, jaké hormony budou použity teď, ale když budu vycházet z prvního IVF, tak jsem užívala Orgalutran 0,25mg/0,5ml, injekce Ovitrelle, Puregon 600 IU/0,72ml a Puregon 900 IU/1,08ml. Je podle vašich zkušeností možné za předpokladu stejné kombinace léků pokračovat dále v kojení bez odstavu? Dcera snáší špatně veškerá očkování, nemohlo by toto na ní mít také špatný vliv? Při prvním těhotenství jsem užívala na udržení plodu Utrogestan, Progesteron a Prednison. Je možné při kojení užívat i tyto léky? Menstruaci mám pravidelnou od roka dítěte. Dávky hormonů jsem při prvním IVF měla vysoké (200-250 jednotek). Předem děkuji za Váš čas

Kateřina | 02.03.2025, 13:08

Odpoveď

Milá Kateřino,

tešíme sa, že ste si preštudovali iné odpovede z našej poradne, ktorý ste napríklad mohli zistiť, že pri dojčení takmer 2-ročného dieťaťa nie je jediný dôvod ukončovať dojčenie kvôli zníženiu hladiny prolaktínu, pretože jeho hladina je v 11 mesiaci po pôrode približne taká istá, či žena dojčí alebo nedojčí. Pri používaní viacerých liekov v rámci IVF tiež nie je možné „prestúpenie hormónov do materského mlieka“. Lieky, ktoré boli použité pri prvom IVF a následne v samotnom tehotenstve, nepredstavujú z hľadiska dojčenia problém. Nebudú sa nachádzať v materskom mlieku (preto nezáleží na tom, koľko jednotiek budete dostávať), nehovoriac o tom, že súčasne významne znížia tvorbu mlieka ako takú. Zjednodušene povedané, túto liečbu nebude používať dieťa spolu s vami, preto táto liečba nijako nesúvisí s tým, že by dcérka absolvovala svoje očkovania. Ak by ste potrebovali pri druhom IVF inú liečbu, často už nájdete zodpovedané otázky týkajúce sa iných liekov v poradni: https://www.mamila.sk/sk/hladat/, alebo nám napíšte na dojcenie@mamila.sk, kde radi vašu otázku zodpovieme.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri