Potreba dudlať, avšak nechce prsník

Natália    05.03.2025, 11:05

Dobrý deň, mám 3 mesačné bábo, ktorému som sa rozhodla, že nebudem dávať cumlík. V kontakte sme nonstop, spánky má prevažne v nosiči, sem-tam skúsime kočík, perinku (keď uspáva manžel), ale väčšinou tam plače, tak ju beriem do nosiča. Presuny autom sú tiež náročné, veľmi plače a neviem ako v tomto momente nahradiť na tu chvíľu prsník, aby neplakala. Snažím sa robiť všetko správne, dojčím na požiadanie cez deň, v noci. Keď nevie zaspať, alebo je nervózna, ponúkam prsník. Avšak, malička je veľmi plačlivá, od narodenia ju trápi reflux+hernia (tá je už na ústupe). A teda moja otázka znie. Ako mám utíšiť bábatko, ktorému cumeľ nechcem dávať, ale vidím, že ma vyslovene potrebu dudlať, ale hladná nie je. Keď jej ponúknem prsník, tak buď vôbec nechce, alebo chvíľu podudluje, ale keď sa spustí let down reflex, tak sa s nervami odtiahne a plače, akoby chcela iba dudlať naprázdno, nie papať popri. Často som napriek diskomfortu ochotná dať jej prsník na upokojenie, ale ona ho odmieta. Rovnako keď ju uspávam v nosiči, tak plače, žužle látku, ktorú má pri puse a je nervózna. Uvoľním si nosič, dám jej podudlať v nosiči, ale tiež je potom nervózna, lebo by chcela byť pekne na hrudi a zaspať s niečím v puse. Skúšala som jej ponúknuť prst, ale ani ten nechcela. Neviem už čo robiť, lebo máme plačlivejšie bábo skrz reflux a herniu a xkrát som už zvažovala, že na jednej strane ju mám pri sebe v posteli, lebo som za kontaktný spánok a nenechala by som ju vyplakať, reagujem keď je hore a chce papať hneď aby neplakala, ale kvôli tomu, že nepoužívame cumeľ, ktorý by nám vedel toľko plačov ušetriť a nahradiť jej pokojom, tak niekedy nadobúdam pocit, že ju v tomto trápim, akoby nechávam vyplakať a už neviem čo robiť. A keď toľko veľa plače, tak potom v spánku mrnčí a veľa ráz sa zobudí s náhlym pláčom až krikom. V nosiči sa mi aj často budí s takou nespokojnosťou a ja by som jej rada dopriala príjemný spánok a spokojnosť. Prosím, poraďte, lebo už neviem ako ďalej, aby som sa vyhla cumľu. Ďakujem Vám.

Milá Natália,

ak sa nespokojnosť a plač bábätka spája s dojčením, má vždy zmysel ako prvý krok vyhodnotiť dojčenie a to, koľko mlieka bábätko pri dojčení získava a ako reaguje na tok mlieka. Odporúčame vám preto v tejto situácii osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili pitie bábätka pri dojčení a jeho správanie s ohľadom na tok mlieka. Niekedy sa totiž bábätká hnevajú pri dojčení preto, že tok mlieka poklesol. A je tiež možné, že bábätko v skutočnosti získava dostatok mlieka a potrebuje pomoc s tým, aby dokázalo regulovať vysoký tok mlieka a by dokázalo na prsníku zaspávať. Zaspávanie a spánok sú úzko prepojené s dojčením a niekedy nespokojnosť bábätka pri dojčení súvisí s potrebou spánku. Všetky tieto oblasti sa najlepšie vyhodnocujú pri osobnej poradenskej návšteve.

Ak by ste spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotili, že bábätko potrebuje pomoc s reguláciou toku mlieka, či už preto, že tok mlieka vníma ako nedostatočný alebo preto, že potrebuje regulovať vysoký tok mlieka, pomocou je vždy úprava prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a schopnosť regulácie toku mlieka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Spoločne s laktačnou poradkyňou si tiež vysvetlíte súvislosti medzi dojčením a spánkom a laktačná poradkyňa vám prakticky ukáže rôzne spôsoby, ako bábätko utíšiť a ako mu pomôcť jednoduchšie zaspať a udržať sa v spánku. Z týchto oblastí pochádza najväčšia miera nespokojnosti a plaču bábätiek. Môže sa zdať lákavé v týchto časoch utíšiť bábätko cumlíkom, ale cumlík je umelá náhrada prsníka, ktorej používanie sa spája s rôznymi rizikami, ktoré v konečnom dôsledku zvyšujú mieru plaču bábätka. Cumlík mení spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku, čím znižuje tvorbu mlieka matky a toto skôr či neskôr vedie k nespokojnosti bábätka pri dojčení a plaču, pričom riešenia tejto situácie sú pre mnohé ženy veľmi náročné a zaťažujúce. Nehovoriac o tom, že používanie cumlíka sa spája aj so zdravotnými rizikami pre dieťa. Vaše rozhodnutie nepoužiť cumlík teda pomáha vyhnúť sa rôznym situáciám, ktorých riešenie nie je jednoduché a ktoré by zvýšili mieru nespokojnosti a plaču bábätka. Existujú situácie, v ktorých sa zdá veľmi lákavé cumlík použiť, najmä cesta autom, kde nie je možné fyzicky byť s bábätkom a dojčiť ho, utišovať. Tieto situácie však nebudú trvať večne a čoskoro bude bábätko väčšie, bude ho jednoduchšie v aute zabaviť jedlom či hračkou. Ide najmä o tento čas, kedy je bábätko maličké a pri hľadaní riešení, ako sa vyhnúť používaniu cumlíka, mnohé ženy dočasne zmenia spôsob presúvania sa tak, aby mohli pritom byť s bábätkom, takže cestujú autobusom alebo iným spôsobom dopravy.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Potreba dudlať, avšak nechce prsník