Jak mohu zjistit (u staršího dítěte), zda mám stále MM?
Lucie 12.03.2025, 17:28
Jak si mohu ověřit, zda mám ještě mléko? Synek má již 4.5 roku, kojí se před spaním, v průběhu noci a po probuzení. Párkrát během dne. A průběžně při nemoci. Synek má potravinové intolerance a negativně reaguje na většinu léků. Nemoci tak léčíme po poradě s lékaři jen kojením (při zvracení udrží jen MM, pomáhá mu na snižování horečky i při zahlenění, obvykle nechutenství a málo pije - tedy je odkázaný na MM). Zároveň je kvůli poruše autistického spektra ochotný pozřít jen pár surovin a obecně jí velmi málo. Je plně na plenách a přijde mi, že stolice je co do množství hodně. Je hodně vysoký, vždy rostl hodně, ale už tak rok a půl nic nepřibral, i když se vytáhl (15.5 kg / 110 cm). Nedávno byl nemocný a měla jsem pocit, že přísun MM má (teplota po kojení však klesala méně než obvykle). Usíná při kojení a mnohdy se pár minut po usnutí zakucká jakoby nedopolkl MM. Sama mám po kojení hlad a žížeň, ačkoliv již déle přibírám na váze. Manuálně nic neodstříknu již dlouho. Nyní mám však pocit bolestivých a suchých bradavek a neslyším, že by synek něco polykal. Jeho výpovědi jsou nespolehlivé, ale včera mi tvrdil, že "tam nikdy není mlíčko". Prosím tak o radu, jak zjistím, zda mám ještě nějaké MM.
Milá Lucie,
ak dieťa získava pri dojčení mlieko, je možné to rozlíšiť, pretože pitie vyzerá u každého človeka rovnako: Najskôr brada poklesne a zastaví sa, kým sa ústa plnia tekutinou a potom pri prehĺtaní sa brada vráti späť. Táto pauza v pohybe brady je to, čo dáva obraz o tom, či človek pije alebo nepije a je to možné odpozorovať aj pri deťoch, ktoré sa dojčia, bez ohľadu na vek. Naučte sa rozlíšiť tzv. pauzu v brade pomocou našich videí:
https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
To, koľko mlieka dieťa získava, ovplyvňuje najmä to, koľko sa mlieka odoberá z prsníka a ako často sa to deje. Pre dojčené dieťa je dôležité aj satie bez pitia. Pre autistické dieťa je dojčenie, bez ohľadu na to, koľko mlieka vypije, mimoriadne dôležité. Poskytuje fyzický kontakt, ktorý mnohé autistické deti nemajú rady, predstavuje nástroj, ktorý uľahčuje niektoré situácie vo výchove a starostlivosti o dieťatko. A môže byť aj významným zdrojom živín. A v tomto veku je materské mlieko mimoriadne cenné z hľadiska výživy. Zvlášť, ak ide o dieťatko, ktoré odmieta mnohé potraviny a je málo jedla. Ak by ste potrebovali zvýšiť tvorbu mlieka, je to možné aj v neskoršom čase po pôrode:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
Bolesť bradaviek môže súvisieť so znížením príjmu mlieka, ktorý súvisí následne s tým, akým spôsobom sa dieťatko prisáva k prsníku. Pozrite si toto video, ako upraviť video väčšieho dieťatka:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#U
a okrem toho môžete bradavky ošetrovať zriedeným roztokom z výťažku z grapefruitových semienok viackrát za deň, ideálne po každom dojčení a viackrát za deň premasťovať bradavky a dvorce olivovým olejom. Žiadny z týchto prostriedkov nemusíte pred dojčením zmývať. Neodporúčame vám na ošetrovanie bradaviek používať maste s obsahom lanolínu, pretože môžu zhoršovať bolestivosť bradaviek z dlhodobého hľadiska.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.