Ovulácia popri dojčení

Zuzana    17.03.2025, 14:39

Dobrý deň, mám dcérku (18m), ktorú dojčím na obedný spánok, večerný spánok a v noci cca 2-3x. Chceli by sme druhé bábätko, no ja stále nemám menštruáciu. Áno, čítala som už veľa príspevkov, myslím, že až v takom strese nie som, mám aj kúsok času pre seba, pomáha manžel aj svokra, stravovanie mám pestré. Prednedávnom som cítila tlak v podbrušku, mala som aj biely krémový výtok, no menštruácia nikde. Ovuláciu som podľa lekára ešte nemala. Vedeli by ste mi prosím poradiť, ako rozbehnúť znovu ovuláciu popri dojčení? Ďakujem a želám pekný deň

Milá Zuzana,

tešíme sa, že ste si preštudovali rôzne odkazy, v ktorých hovoríme o týchto témach. Pozrite si napríklad túto odpoveď z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10992

v ktorej túto tému tiež vysvetľujeme a dočítate sa tiež, prečo nie je v tejto situácii riešením obmedzovanie dojčenia alebo úplné ukončenie dojčenia, pretože toto nijakým spôsobom nezmení situáciu s návratom plodnosti. Ak by ste zvažovali rôzne prírodné doplnky výživy, na ktoré sa nás často pýtajú iné ženy, mnohé z nich sme už zodpovedali v poradni dojčenia MAMILY. To, aké prípravky by ste si vybrali, je vaša spotrebiteľská voľba a je skutočne dosť dobre možné, že stačí len čakať. V tomto veku po pôrode je totiž štatisticky veľmi pravdepodobné, že ovuláciu a obnovenie cyklov môžete očakávať už čoskoro a nemusíte pre to nič viac urobiť, zvlášť, ak ste nemali problém s otehotnením a tehotenstvom pri prvom dieťatku. Ak chcete urobiť niečo viac, ako prvý krok vám odporúčame začať sledovať svoje znaky plodnosti, napríklad metódou, o ktorej sa viac dočítate na www.plodar.sk, kde možno vďaka týmto pozorovaniam zistíte, že plodnosť sa už blíži.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ovulácia popri dojčení