Dalsie tehotenstvo - vitaminy a lieky
Terézia 18.04.2025, 09:13
Dobrý deň, dcérka má 13 mesiacov a chceli by sme ďalšie bábo. Pri prvom otehotnení som musela brat clostilbegyt, lebo som nemala ovuláciu. Pravdepodobne budem musieť znova užívať podobné hormonálne lieky. Na čo sa mám pripraviť? Budem mať menej mlieka? Už mi bolo odporučené brať aj amelgen po ovulácii. Z vašej skúsenosti - zhorší sa nočný spánok, keď nebudem mať mlieko, alebo ho bude menej? Dcérka dosť papá v noci, cez deň papá pekne príkrmy, mlieko jej ponúkam často. Takisto sa chcem spýtať, boli mi odporučené vitamíny: Vit. D 4000 IU, Omega 3 MK 2x1, Vit. B 12 1000 mcg , Zinok 25 a Selén 100 mg denne, CoQ10 100 mg a vitamín C 500 mg, keďže dojčiť chcem aj naďalej, chcem si overiť, či je v poriadku brať tieto doplnky. Ďakujem pekne za odpoveď
Milá Terézia,
vitamínové doplnky nepredstavujú z hľadiska dojčenia problém. Z hľadiska zloženia materského mlieka nepredstavuje problém ani používanie Clostilbegytu či Amelgenu (alebo aj iných prípravkov, ktoré sa v tejto súvislosti často používajú, napríklad lieky s obsahom HCG pred ovuláciou či v druhej fáze cyklu, napríklad Ovitrelle). Všetky tieto lieky však majú potenciál znížiť tvorbu mlieka a pri ročnom bábätku toto môže a nemusí predstavovať náročnú situáciu. Nie je možné dopredu odhadnúť, ako bábätko na takéto zásadné zníženie tvorby mlieka zareaguje a jedna z možností je aj častejšie nočné precitanie. Z tohto pohľadu zvážte aj možnosť odloženia tejto liečby o pár mesiacov, keď bude dcérka väčšia.
V prípade, že by sa pri liečbe zvažovalo použitie ešte iných liekov, môžete si vyhľadať o nich informácie prostredníctvom vyhľadávača:
https://www.mamila.sk/sk/hladat/
alebo nám napíšte na dojcenie@mamila.sk.
Preštudujte si aj tieto informácie:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.