Nepasterizovana bryndza
Monika 10.05.2025, 10:35
Dobrý deň, ak som nevedomky zjedla bryndzu, no nie som si istá, či bola pasterizovana, je dôvod na ukončenie kojenia? Mam obavy, kebyže bola nepasterizovana, že by som mohla nakaziť napr. kliešťovou encefalitídou moje dieťa cez materské mlieko. Ďakujem pekne za odpoveď.
Milá Monika,
pretože kliešťová encefalitída sa prenáša krvou a v krátkom období, keď sa vírus v krvi nachádza, aj potenciálne mliekom oviec či materským mliekom a pretože kliešte sa nachádzajú nielen v lese, ale aj v porastoch miest, tak je výhodné z hľadiska rozmanitosti zdrojov nákazy vhodné absolvovať očkovanie, aby ste boli chránená. Zároveň je dobré vedieť, že materské mlieko obsahuje aj protilátky a množstvo iných imunitných látok a faktorov, ktoré sú čase vírusových infekcií nesmierne významné pre dieťa.
Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.
Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.