Dá sa zmeniť spánkový režim ?

Nikola    17.05.2025, 14:07

Dobrý deň mám 8 mesačnú dcérku, plne dojčená, zavedené príkrny, 1 malý zúbok dole :) po boji a nočnom vstávaní som sa rozhodla že budeme spať spolu ale teraz už úplne odmieta cumlík ale urobila zo mňa dudel.Cez deň aj v noci keď sme doma zaspáva na prsníku aj keď sa zobudí večer nikto iný ju nevie naspäť uspať len ja a kým neležím pri nej v posteli každú minútu sa zobudí.Režim máme každý deň v rovnakom čase , mojkanie hranie sa kus, kúpeĺ ,pyžamo a ešte ju nadojčím a tak aj zaspí.Keď jej spievam tak sa len vrtí , chce odísť vôbec sa nevie ukludniť takto , v postielke plače, skúšala som ju nechať tam , spievať jej hladkať ju ale nefunguje nič na ňu , je to normálne? Mám to nechať tak? Že keď ma potrebuje tak sa jej rada prispôsobím len bojím sa čo bude s odstavením ako bude spať keď už nebudem mať mlieko.

Milá Nikola,

nemusíte sa obávať, že by sa vaše bábätko správalo zvláštne, keď chce spať spoločne s vami a keď momentálne najspokojnejšie zaspáva pri dojčení. Spoločné spanie pomáha vytvárať pocit bezpečia a istoty, čo je obrovská investícia do psychického zdravia dieťaťa a do zdravého spánku v budúcnosti. Spoločné spanie sa dialo počas celej evolučnej histórie ľudského druhu a pretože deti boli vždy v minulosti dojčené, spoločné spanie a dojčenie sú prepojené a toto prepojenie má aj vedecký termín, tzv. „laktospánok“. To znamená, že pri spoločnom spaní dôjde k synchronizácii spánkových cyklov matky a bábätka, žena sa tak typicky zobúdza tesne pred tým, než sa začne precitať bábätko a toto jej pomáha, aby sa zobúdzala z ľahkej spánkovej fázy. Takéto zobudenie ľudia vnímajú omnoho príjemnejšie, než zobudenie z hlbokého spánku, ak napríklad bábätko spí mimo matky a tá sa zobudí až na jeho plač. Pri zobudení z ľahkého spánku sa navyše rýchlejšie znova dá zaspať. A preto pri spoločnom spaní matka môže po precitnutí pomerne rýchlo bábätko prisať k prsníku a nechať ho zaspávať a spať, pričom ona sama už môže znova začať zaspávať a spať. Mnohé ženy vďaka tomu nevedia ráno spočítať, koľkokrát vlastne v noci dojčili, pretože ani neboli úplne zobudené. A to znamená, že vnímajú starostlivosť o dieťatko v noci ako omnoho jednoduchšiu a to aj napriek tomu, že sa ich deti budia často.

Nemusíte sa obávať, keď teraz bábätko zaspáva najčastejšie alebo dokonca len výlučne pri dojčení. To neznamená, že to takto bude natrvalo, táto situácia sa bude v budúcnosti meniť a to je práve to, ako postupne speje bábätko k samoodstaveniu. V tomto procese sa bábätká časom naučia zaspávať samy, prespia celú noc a toto typicky býva posledná vec, ktorú bábätko začne zvládať samo pred tým, než sa úplne odstaví.

Mnohé ženy v takejto situácii vyslovujú obavy, či je vhodné nechať bábätko zaspávať na prsníku a nechať ho spoločne spať s matkou preto, že sa boja náhlej straty mlieka. Tieto obavy sa často zakladajú aj na skúsenostiach, ktoré je možné si prečítať napríklad na sociálnych sieťach, kedy mnohé ženy píšu o tom, že ich dieťa „stratilo samo záujem o dojčenie“, „samo sa odstavilo“, napríklad v 10 mesiacoch života a zdá sa, akoby sa toto dialo bez ohľadu na čokoľvek a nedalo sa to nijako ovplyvniť. Dobrá správa pre vás je, že toto nie je normálna súčasť dojčenia. Nemusíte sa obávať nechať bábätko dojčiť sa a využívať všetky funkcie dojčenia, to neznamená, že z jedného dňa na deň sa zrazu stratí tvorba mlieka a bude potrebné narýchlo bábätko preúčať na niečo iné. Tvorba mlieka sa totiž riadi tým, čo sa deje s dojčením a najmä tým, koľko mlieka sa odoberá z prsníka. Prečítajte si v staršej odpovedi medicínskeho tímu MAMILY, od čoho závisí tvorba mlieka pri bábätkách:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999

a tiež si preštudujte tieto faktory, ktoré ovplyvňujú dojčenie pri väčšom dieťati a bývajú najčastejšou príčinou toho, čo ľudia potom označia ako „sám sa odstavil“:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Inými slovami, za normálnych okolností sa tvorba mlieka záhadne nestratí a nemusíte sa preto obávať využívať všetky funkcie dojčenia. A práve tým, že by ste svoje bábätko dojčili podľa jeho potrieb, tak často, ako to ono potrebuje, budete udržiavať dostatočnú tvorbu mlieka a budete môcť využívať dojčenie pre zjednodušenie starostlivosti o bábätko aj v ďalších mesiacoch, pretože dojčenie má trvať do samoodstavenia.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dá sa zmeniť spánkový režim ?