Suché šupinaté bradavky pri dojčení

Martina    16.05.2025, 18:31

Dobrý deň, dojčím 13 mesačného syna a mam v poslednom období veľký problém s bradavkami. Hlavne na prsníku, z ktorého pije častejšie, mám suchú začervenanu kožu, ktorá sa stále šupe. Svrbí to a je to aj mierne bolestivé. Skúšala som už asi všetko od dezinfekcie betadine a oleja z grepfruitovych semienok, cez candibene na mykozu až po hydeokortizol (samozrejme nie pred dojčením). Nič mi nepomohlo. Viete mi prosím poradiť alebo mi ostáva len navštíviť lekára? Ďakujem

Milá Martina,

poškodenie bradaviek má v období dojčenia primárnu príčinu to, čo sa s bradavkou deje počas dojčenia, kde je umiestnená v ústach bábätka. A to znamená, že v tejto situácii ako jedno z opatrení je kľúčové upraviť polohu bábätka tak, aby jeho prisatie bolo asymetrické a hlboké:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Odporúčame vám preto stretnúť sa osobne s laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Vo vašej situácii je dôležité, kým sa situácia nezačne zlepšovať, dbať na správne prisatie aj v prípade nočných dojčení. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako to dosiahnuť alebo ako upraviť polohu v ľahu tak, aby bolo bábätko prisaté správne.

Okrem toho s laktačnou poradkyňou prejdite konkrétne spôsoby, ako liečiť bradavky. Odporúčame vám čo najviac nechávať bradavky vystavené vzduchu, nepoužívať prsné vložky a tesné podprsenky. Po každom dojčení ošetrite bradavky a dvorce zriedeným roztokom z výťažku z grapefruitových semienok a medzi dojčeniami pretrite bradavky a dvorce olivovým olejom. Ani jeden z týchto prostriedkov nemusíte zmývať pred dojčením. Má zmysel používať tieto prostriedky bez prestávok, vždy po každom dojčení, systematicky.

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Suché šupinaté bradavky pri dojčení