SK / CZ / UA / RU

Anomálie v dojčení

Otázka

Dobrý deň prajem. Venujú sa prosím laktačné poradkyne anomáliám v dojčení (vpadnuté bradavky, strata mlieka po mesiaci a pol). Mám takú skúsenosť, že dieťa absolútne nechytilo bradavku a jedovalo sa, lebo bolo hladné. Laktácia mi nabehla až po týždni, keď som prišla domov z pôrodnice po nasadení byliniek senovky a benediktu. Dieťa ani na druhý deň po pôrode nechytilo bradavku len ju olízalo. V pôrodnici som musela dokrmovať UM aby priberalo a pustili ma domov. Ked som prišla domov bola u nás laktačná poradkyňa skontrolovala uzdičku, prisatie, techniku ale dieťa bradavku nechytilo a strašne plakalo od hladu. Mlieko som mala mesiac a pol pri odsavani. Dieťaťu som dávala odsaté mlieko, po mesiaci a pol už čisto umelé. Moja otázka znie, či sa laktačné poradkyne venujú týmto anomáliám alebo len technike a prisatiu na prsník. Resp. kto mi odborne vie zhodnotiť bradavky či som schopná dojčiť napríklad druhé dieťa. Je veľa žien, ktoré chcú dojčiť a nemôžu. Je to aj temperament dieťaťa ak nechytí bradavku a "neleje sa mu mlieko" ako z flaše? Ďakujem za odpoveď.

Jana | 30.06.2025, 11:01

Odpoveď

Milá Jana,

bradavky, prsia, prisávanie a to, či sa bábätko podarí prisať na prsník a dojčiť, je presne tá oblasť, ktorej sa laktačné poradkyne venujú. Vzhľadom na to všetko, čo ste napísali, by ste mohli zvážiť, že by ste sa stretli s laktačnou poradkyňou buď aj teraz alebo v období druhého tehotenstva - spoločne by ste si prešli to, čo sa dialo po prvýkrát a ako môžete pri druhom bábätku robiť, aby ste mohli dojčiť. Okrem toho by bolo dobré, aby ste sa pri druhom bábätku s laktačnou poradkyňou stretli čo najskôr po pôrode, ideálne, aby za vami prišla do pôrodnice.

Tvar bradaviek zvyknú ľudia niekedy hodnotiť ako vpadnuté bradavky, vpáčené bradavky či ploché bradavky. Všetky tieto tvary bradaviek sú normálnym variantom bradaviek, pri ktorým môže fungovať dojčenie. Bábätká sa prisávajú na prsník, nie na bradavku. Bradavka je hlboko v ústach bábätka a strieka z nej mlieko. Bez ohľadu na tvar bradaviek sa určité percento bábätiek po pôrode neprisáva - a to aj vtedy, ak matky majú "vystúpené" bradavky. Navyše bradavky sa rozvíjajú a menia tvar s tým, ako sa bábätko dojčí. 

Kľúčové teda je nezľaknúť sa tvaru bradaviek, mať sebadôveru, že bradavky sú v poriadku a sústrediť sa na tie faktory, ktoré sa z hľadiska dojčenia a prisávania dajú ovplyvniť bezprostredne po pôrode. Prvé dni v pôrodnici sú kritické, je dôležité, aby ste práve vtedy dostali potrebnú praktickú pomoc a zároveň sa čo najviac navýšila tvorby mlieka. K tomu, ako postupovať, ak sa bábätko neprisáva, si môžete prečítať náš článok:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Ohľadne straty mlieka po mesiaci a pol: Pri tvorbe mlieka sa laktačné poradkyne vedia pozrieť na rozmanité faktory či prekážky, ktoré tvorbu mlieka môže ovplyvňovať a pomôcť vám navýšiť tvorbu mlieka. Pre tvorbu mlieka existujú odstrániteľné prekážky a metódy, ako ju navýšiť. Vy ste pravdepodobne odsávali, a v takom prípade by vám laktačná poradkyňa mohla poradiť, aké spôsoby sa dajú použiť na to, aby ste odsávali viac mlieka. Existujú na to rozličné možnosti a postupy.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri