SK / CZ / UA / RU

Rady -cievkovanie prechod na plne kojenie

Otázka

Dobrý deň, Dcéra má 4 týždne a bola hypotroficka (pôrodná váha 2220g) a teda máme predpísané 8x50ml mlieka za deň. Od nemocnice cievkujeme, z nedostatku môjho mlieka (v tej dobe). Myslím, že sa mi zvýšila tvorba mlieka, ale nie tak ako by som potrebovala Chcela by som plne prejsť na dojčenie, ale narazila som na tieto problémy: - skúšala som len dojčiť ale dcéra sa pučila od hnevu, lebo buď som nemala dostatok mlieka alebo nebol taký silný tok ako cez cievku nakoniec som musela dať aj tak 50 ml cez cievku ale to už bolo problematické to do nej ´ dostať kvôli únave (dojčenie/krmenie trvalo veľmi dlho a nestíhala by som tých 8x50ml) nemôžeme si dovoliť aby schudla -pri cievkovani mám problém s uchytenim fľaša, tým pádom s dieťaťom stále hýbem a ona sa potom postupne presunie len na cievku a zmenší svoj otvor na satie na bradavky a nie na dvorec. Môžete mi dať rady, ako uchytiť fľašu (musí to byť uzatvárateľná) -mám počas kŕmenia/dojcenia meniť prsníky ? Tu sa totiž rozdeľuje názor kde jedna povie že pri výmene prsnikov sa rýchlo unaví lebo si musí znovu odsat začiatok aby sa dostalo k mlieku a druha že musim striedať -cievkujem hneď od začiatku každého kŕmenia pretože sa dcéra hneď unavi a nevypije toľko koľko by mala. (Cez sosačik fľašky mám prepichnutu cievku, ktorá ide do fľašky a tak prikrmujem) -odsávam si ale čím bližšie k večeru mám čoraz menej mlieka. -čo znamená pojem mat dostatok mlieka na dojčenie ? Dá sa to vyjadriť číselne ? Pretoze mne to príde že ho mám malo čo nemusí byt pravda Ako prosím začať postupne plne dojčiť ? Prípadne ako zlepšiť cievkovanie Ďakujem pekne za pomoc

Monika Kovacova | 11.08.2025, 17:11

Odpoveď

Milá Monika,

pri prechode z dokrmovania laktačnou pomôckou (cievkou na prsníku) na dojčenie bez potreby dokrmovania je dôležité sa ubezpečiť, že bábätko získava z prsníka dostatok mlieka a dokrmovanie už nie je potrebné. Ak bábätko nezískava na prsníku dostatočný tok mlieka, typickou reakciou je odťahovanie sa od prsníka, hnevanie sa pri dojčení, odmietanie dojčenia. Preto prvým dôležitým krokom je pomôcť bábätku zvýšiť tok mlieka pri dojčení týmito opatreniami:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a to, aký tok mlieka bábätko bude na prsníku zažívať. Úpravu polohy a prisatia vám odporúčame konzultovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozorovaním dojčenia je možné odhadnúť, či bábätko vypilo dostatok mlieka bez toho, aby sa bolo potrebné zamerať na konkrétne čísla (celkové množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije, sa líši podľa jeho veku a aj v takom prípade ide len o orientačné číslo množstva vypitého mlieka za deň). Laktačná poradkyňa MAMILY vás teda naučí ako odpozorovať, či bábätko aktuálne pri dojčení vypilo dosť mlieka a je alebo nie je potrebné ho ešte dokrmovať. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Bábätká, ktoré sa narodili predčasne, majú prirastenú uzdičku častejšie.

Prvým krokom je teda úprava polohy a prisatia bábätka, tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Ďalším krokom, ktorý zvyšuje tok mlieka na prsníku, je stláčanie prsníka pri dojčení. Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka je tiež odpoveďou na dilemu o striedaní prsníkov. Po tom, čo pomôžete bábätku získavať čo najviac mlieka vďaka úprave polohy a prisatia, sledujte jeho pitie (toto vás naučí rozlíšiť laktačná poradkyňa). Kým bábätko pije, nechajte ho sať ďalej. Ak uvidíte, že bábätko postupne získava menej mlieka a tok mlieka klesá, pomôžte mu získavať viac mlieka stláčaním prsníka. Vďaka stláčaniu prsníka znova zrýchlite tok mlieka a bábätko bude piť viac mlieka pri dojčení. Keď už bábätko nebude dostatočne piť aj napriek stláčaniu prsníka, ponúknite bábätku druhý prsník. Najskôr teda „dopite“ prsník so stláčaním a až potom prisávajte bábätko k druhému prsníku. Tam znova dbajte o čo najlepšiu polohu tak, aby prisatie bábätka bolo asymetrické a hlboké a môžete mu pomáhať získavať ešte viac mlieka stláčaním prsníka. Keď by to bolo potrebné, môžete sa potom vrátiť späť k dojčeniu z prvého prsníka a prsníky takto viackrát prestriedať.

Vďaka stláčaniu prsníka budete môcť prestať odsávať svoje mlieko. Správne prisaté bábätko vďaka stláčaniu prsníka získa všetko dostupné mlieko z prsníka, pričom je schopné ho získať omnoho viac než matka odsávačkou po dojčení a nie je tak potrebné mlieko po dojčení odsávať.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Sledujte spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY, aké výdatné bolo dojčenie bábätka po týchto úpravách a ako reaguje na tok mlieka. Ak by bábätko pilo dostatočne výdatne a nie je potrebné ho dokrmovanie, nemusíte mu dávať viac mlieka cez laktačnú pomôcku. Ak by sa ukázalo, že bábätko teraz potrebuje vypiť viac mlieka, je ešte nateraz potrebné zachovať dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku (cievkou):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako takéto dokrmovanie urobiť čo najjednoduchším. Mnohým ženám omnoho lepšie než fľaša s prepichnutým cumlíkom funguje použiť zatvárateľnú skúmavku, ktorá sa dá jednoducho vložiť do vrecka od košele či zastoknúť do podprsenky a nie je tak vôbec potrebné držať ani nádobu, ani cievku, len samotné bábätko. Pozrite si tento náš návod, ako dokrmovanie laktačnou pomôckou zjednodušiť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#H

Dokrmovanie laktačnou pomôckou je dôležité, pretože sa vyhnete použitiu fľaše, pretože použitie fľaše, či cumlíka alebo klobúčika zhoršuje prisávanie bábätka a znižuje množstvo mlieka, ktoré je bábätko schopné získať pri dojčení.

Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY to, kedy počas dojčenia a akým spôsobom zavádzate cievku laktačnej pomôcky do úst bábätka a ako takéto dokrmovanie urobiť čo najviac praktickým. Základom je správne prisaté bábätko, ktoré neskĺzava len na špičku prsníka alebo len na cievku samotnú. Laktačná pomôcka sa zavádza hneď po tom, ako bábätko nepije dostatok mlieka z prsníka ani vďaka stláčaniu prsníka, aby sa tak predišlo tomu, že bábätko je na prsníku, ale nezískava dostatok mlieka (to môže zvyšovať jeho frustráciu a je možné, že ak sa potom zavedie laktačná pomôcka neskoro, bábätko už nemá trpezlivosť a môže odmietať aj prsník s laktačnou pomôckou).

Pri odstraňovaní dokrmovania laktačnou pomôckou buďte v kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste nezačali priskoro, keď ešte bábätko dokrmovanie potrebuje. Typicky sa najskôr vynechávajú dokrmovania v noci, neskôr sa mnohé bábätká začnú dostatočne výdatne dojčiť aj ráno a zachová sa poobedné a večerné dokrmovanie a časom sa prestane aj s týmto dokrmovaním. Kľúčom k poznaniu, kedy je možné ktoré dokrmovanie vynechať, je pozorovanie pitia bábätka.

3) Ak dokrmujete bábätko, je kľúčové spolu s tým zvyšovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Vyplňte krátky prieskum o tom, akú podporu dojčenia ste zažili v pôrodnici, v ktorej ste rodili.

Môžete napísať aj svoj príbeh.

Vaša skúsenosť pomôže ďalším ženám pri výbere pôrodnice a pomôže tiež získať cennú spätnú väzbu o tom, aký je skutočný stav podpory dojčenia v slovenských a českých pôrodniciach.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri