SK / CZ / UA / RU

Lieky na spanie

Otázka

Dobrý deň, smiem vás prosím požiadať o radu? Problémy so spánkom mám asi celý život, vždy som mala strašný problém zaspať, večer sa prehadzujem v posteli aj 2 hodiny kým sa mi to podarí. Nikdy som žiadne doplnky ani lieky na to nebrala, nevadilo mi to, ak som zaspala aj o 3 v noci, dospala som to ráno či cez víkend. Teraz mám ale 8 mesačnú dcéru, stále dojčenú. Konečne sme sa dopracovali do bodu kedy zaspinká večer a prvé dojecenie je o cca 4 ráno a potom pred 6 ráno budíček, takže by som sa od večera do tej 4 mohla krásne vyspať, ale žiaľ aj dnes od 22hej ležím v posteli a už je 23:15 a nedokážem zaspať. A keďže ráno vstávať musím, už to nedospím do 10 rána, musim spat večer keď spí dcéra, moja otázka teda je, či by som mohla užívať niečo na zlepšenie spánku počas aj dojčenia. Poprípade nejaké lieky na spanie. Liek ktorý si večer dám keď sa mi zaspať nedá. Vedeli by ste mi odporučiť nejaký konkrétny liek ktorý by bol bezpečný? Alebo nič takéto počas dojčenia nie je vhodne? Ďakujem za radu.

Katarína | 19.08.2025, 10:50

Odpoveď

Milá Katarína,

z hľadiska dojčenia môžete použiť rôzne doplnky výživy, bylinné preparáty, ale aj lieky pre úpravu spánku. Pri prípravkoch, ktoré ovplyvňujú pozornosť a spánok, je dôležité zabezpečiť bezpečný spánok bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spolocne-spanie/

O konkrétnom výbere prípravku či lieku sa poraďte s príslušnými odborníkmi. Z hľadiska dojčenia môžete napríklad používať melatonín, pretože melatonín má veľmi krátky polčas rozpadu, čo je z hľadiska dojčenia dobrá vlastnosť a jeden z dôvodov, pre ktorý melatonín môžete užívať a zároveň bez obmedzení dojčiť. V poradni dojčenia medicínsky tím zodpovedal už viaceré otázky o rôznych prípravkoch: https://www.mamila.sk/sk/hladat/

Prečítajte si aj tieto vysvetlenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri