Problem s dojčením
Otázka
Dobrý deň, Moje bábätko ma ochvilu 8 týždňov. V pôrodnici sa mi vedel pekne prisať na prsník a aj doma po pôrode lenže mala som málo mlieka tak som ho aj prikrmovala s umelým. Teraz sa už veľmi ťažko prisáva. Stále po zobudení ho dám na prsník keď idem kŕmiť. Začne pekne sať a po chvíli sa začne odťahovať od prsníka a pusti ho a začne plakať. Potom ho znova prisajem na prsník a tak to ide dookola. Čiže na prsníku je približne 1-2minuty lebo dosť plače tak ho nechcem trápiť. Lenže ja by som veľmi chcela dojčiť no len neviem prečo to tak robí. Ja si mlieko odsavam a myslim si že mi celkom dost ide čiže pomalý tok nebude. Dieťatko sa hlavne chytí bradavky a neotvorí celé ústa. Boli sme strihnut aj uzdicku a myslela som že to bude lepšie ale stále to nejde. Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď
Milá Nikola,
bábätká sa takto správajú v reakcii na tok mlieka. Ak sa bábätko dokrmuje fľašou, učí sa prisávať sa plytko len na koniec prsníka (to je to, čo aj vy pozorujete, že bábätko sa prisaje len na bradavku a otvára malé ústočká) a používať svaly, ktorými pije pri pití z fľaše. Toto ovplyvňuje to, koľko mlieka dokáže bábätko získať z prsníka, pretože pre pitie mlieka z prsníka potrebuje bábätko byť prisaté hlboko a používať odlišné svaly. Je pomerne typické, že pri dokrmovaní fľašou sa bábätká postupne sú ochotné dojčiť kratšie a kratšie, až nakoniec začnú odmietať prsník úplne. Z tohto kruhu však existuje východisko.
V tejto situácii existujú kroky, ako pomôcť bábätku, aby bolo schopné znova regulovať tok mlieka na prsníku a aby začalo byť spokojnejšie. Veľkou pomocou je, že bábätko je ešte ochotné sa prisať. Nahraďte používanie fľaše za takéto dokrmovanie laktačnou pomôckou priamo na prsníku:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Keďže bábätko sa aktuálne hnevá na prsníku už po pomerne krátkej dobe, má zmysel začať ho už prisávať na prsník s pripravenou laktačnou pomôckou, aby ste udržali hneď od začiatku výborný tok mlieka a prsník tak mohol byť konkurenciou pre fľašu. Čím vyšší tok mlieka bude bábätko zažívať pri dojčení, tým väčšiu pusinku sa naučí otvárať.
Odporúčame vám stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
pretože dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku funguje najlepšie, ak sa upraví poloha bábätka tak, aby sa mohlo prisať čo najlepšie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Poloha, v akej sa bábätko dojčí, ovplyvňuje jeho otváranie pusinky a to, koľko mlieka bude získavať pri dojčení. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/
Detaily správneho prisatia má zmysel riešiť v osobnom kontakte, pretože sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa tiež naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto bude kľúč k tomu, ako postupne začať znižovať množstvo dokrmovania, pretože vďaka úprave polohy a prisatia bábätko začne reálne získavať viac mlieka z prsníka a tým pádom sa začne aj tvoriť viac mlieka.
Urobte okrem toho aj ďalšie kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže tiež, ako priamo počas dojčenia ešte viac zvýšiť odber mlieka z prsníka a tak ešte viac zvýšiť tvorbu mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Vďaka stláčaniu prsníka vypije bábätko viac mlieka. Správne prisaté bábätko so stláčaním prsníka dokáže vypiť podstatne viac mlieka, než je žena schopná získať odsávačkou po dojčení. Budete tak môcť prestať s odsávaním, pretože ho nahradíte týmito krokmi.
Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte aj ďalšie faktory, ktoré môžu znižovať tvorbu mlieka – najmä používanie cumlíka na upokojenie bábätka, klobúčikov a tiež spoločne zhodnoťte uzdičky bábätka, či nedošlo k prirasteniu uzdičky.
Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.
Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, teraz to bude pravdepodobne vhodné už pri prisávaní bábätka, časom začnete zavádzať laktačnú pomôcku neskôr počas dojčenia, až ju nakoniec nebude potrebné zaviesť, pretože bábätko začne získavať dostatok mlieka priamo pri dojčení. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.
Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu