SK / CZ / UA / RU

Hrčky na prsníku

Otázka

Dobrý deň, dojčím 2 mesiace a posledné 2 dni som si všimla, že v mieste od pazuchy po dvorec je pravý dominantný prsník citivý a mám tam aj malé hrčky (zo 5, neviem ich presne zrátať). Obavala som sa, či nejaký zaciatocny zápal, najskôr som dcéru polohovala, neskôr som skúsila nahriat si ho, rozmasirovat a tak priložiť na dojčenie. Hrčky sa nezmenili, len prsník je podráždený. Viete mi povedať, z čoho môžu byť tie hrčky a čo to znamená? Prsník vyzerá normálne, len pocitovo a na dotyk je to iné. Či a tým niečo robiť alebo nechať tak. Este akurát môžem povedať, že mávam často po dojčení na oboch prsníkoch akoby pocit pálenia, ale to je na rôznych miestach. Ďakujem za odpoveď

Barbora | 24.09.2025, 15:03

Odpoveď

Milá Barbora,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Najčastejšou príčinou vzniku takýchto hrčiek býva zablokovanie mliekovodu a pálenie, ktoré pozorujete, je pravdepodobne sprievodným ukazovateľom, pretože takéto pálenie môže súvisieť s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku. Pri nesprávnom prisatí môže žena pociťovať bolesť v bradavkách alebo v prsníkoch a nesprávne prisatie ovplyvňuje aj to, nakoľko rovnomerne sa vyprázdňujú pri dojčení všetky mliekovody. Ak sa niektoré mliekovody prestanú vyprázdňovať, môže vzniknúť zablokovanie mliekovodu. Odporúčame vám preto osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne odlíšiť, o akú príčinu ide, ak by išlo aj o bolesť pochádzajúcu z bradaviek, je dôležité urobiť aj kroky pre preliečenie bradaviek. V prípade zablokovaného mliekovodu má zmysel urobiť tieto opatrenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri