SK / CZ / UA / RU

Choré bábätko a dojčenie

Otázka

Máme bábätko 13 mesiacov a má nádchu sopliky. Dojcena je na vyžiadanie aj len na dudkanie, prevažne sa dojčí (že reálne pije) v noci, inak sa vačšinou len ukludnuje. Aktuálne je chorá a ma upchatý nostek aj napriek kvapkám liekom a odsávaniu má noštek upchatý najmä pri dojčení. Pravdepodobne nedostatočne odsavam ale má zadné sopliky a nejde to. Je z toho veľmi nervózna chce sa ukľudniť na prsníku ale nie je to možné lebo má plný noštek a musí dýchať. Ja mám však strach že sa odstaví, chcela by som dojčiť čo najdlhšie a toto je tretia choroba a vždy mám pocit že počas nej sa dojčí menej ale nie že by nechcela, ona chce ale je jej to nepríjemné. Nechcem prestať kojit. Prosím poraďte.

Silvia | 03.10.2025, 12:09

Odpoveď

Milá Silvia,

situácia, kedy je dieťatko choré a ťažko sa mu dýcha, môže ovplyvniť aj schopnosť dojčiť sa. Nemusíte sa obávať, že sa dieťatko odstaví. Ak sa bábätko nedokáže upokojiť dojčením, nenúťte ho dojčiť sa, presmerujte upokojenie a uspatie na iné formy pomoci, napr. hojdaním, nosením, chôdzou s bábätkom na rukách. Má ďalej robiť všetky dostupné opatrenia pre vyčistenie nošteka a urýchlenie liečby choroby, pričom návody na to, ako pomôcť dieťatku v tejto situácii, sú v kompetencii pediatra/pediatričky či ORL lekára/lekárky. Z hľadiska dojčenia dobrá správa je, že táto situácia by sa mala čoskoro zlepšiť a to, čo môže bábätku pomôcť skôr vyzdravieť, je aj dojčenie a materské mliečko. Je nepravdepodobné, že by táto situácia negatívne ovplyvnila tvorbu mlieka, preto pravdepodobne nemá zmysel odsávať. Navyše pre vaše bábätko je v tejto situácii dôležité stráviť čo najviac času v kontakte koža na kožu s vami, aby sa rýchlejšie vyzdravelo. Nechajte ho dojčiť sa tak často, ako potrebuje.

Po odznení choroby vám odporúčame tráviť s dcérkou veľa času v intenzívnom fyzickom kontakte, s nosením, spoločným spaním. To pomôže späť zlepšiť dojčenie. Zamerajte sa na to, aby dcérka zažívala pri dojčení príjemné chvíle, aby sa dojčila nielen kvôli získaniu mlieka, ale aby dojčenie využívala aj na utíšenie v čase, kedy je nespokojná, unavená, či rieši nejakú náročnú situáciu. Dieťatko v tomto veku sa typicky dojčí často počas dňa, aj noci. Je dôležité pomôcť dieťatku zažívať príjemné chvíle pri dojčení v čase, keď je všetko v poriadku, toto pomáha udržať dostatočnú tvorbu mlieka a vybudovať vzťah dieťatka k dojčeniu, vďaka čomu sa potom ľahšie prekonajú náročné situácie, kedy dieťatko pri dojčení nezažíva príjemné pocity, pretože má napríklad upchatý noštek.

Prajeme skoré uzdravenie!

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri