SK / CZ / UA / RU

Dojčenie a 24h bonding v pôrodnici

Otázka

Dobrý deň, včera som porodila a po porode ma dali na izbu k inej chorej žene. Ja som už počas tehotenstva cca. pred 5 týždňami dostala nádchu, ktorá mi sadla na priedušky a doteraz sa nezlepsila. Ešte aj teraz vykasliavam a fukam nos. Druhá mamička so mnou na izbe ma ale bolest hrdla, bolest hlavy, silný kasel a nádchu. Nechcú ma dat na druhú izbu ze tiež kašlem. Veľmi by som chcela mat malú pri sebe na izbe 24h a nie aby mi ju nosili na kojenie každé 3h, ale aby som si ju mohla prikladať podľa potreby a mat ju stále pri sebe. Bojím sa ale, že ak ju vezmem k sebe na izbu ohrozim ju zdravotne, keďže neviem co za chorobu ma spolubývajúca. Moja nedoliecena nádcha by teoreticky mohla mať protilátky v mlieku. Neviem co mam teraz robiť, bojím sa aj ze sa mi nerozbehne mlieko ak nebudem malú prikladať pravidelne, ze bude mat nábeh na zltacku a pod. Neviem vyhodnotiť co by bolo v mojej situácii lepšie.

Timea | 21.12.2025, 17:04

Odpoveď

Milá Timea,

môžete zvážiť odchod domov tak, ako to ženy robia po ambulantnom pôrode, ak by ste nechceli v nemocnici ostať.

Ak chcete v nemocnici zostať, v tejto situácii je pre bábätko dôležité byť s vami 24 hodín bez obmedzení. Pretože prerušovaný kontakt iba na dojčenie chráni bábätko pred ochorením menej ako to, že budete spolu neustále a v kontakte koža na kožu. Toto sú poznatky, ktoré sa ukázali ako zjavné napríklad v období pandémie Covidu, keď boli bábätká separované a ukázalo sa, že pre ochranu pred ochorení bolo kriticky dôležité, aby boli so svojimi matkami neustále. Ak bude bábätko s vami, tak kontakt koža na kožu a dojčenie prinesú významnú mieru ochrany pred ochorením. Je ešte viac ako inokedy dôležité, aby ste ju mali pri sebe neustále, a tým ju chránili a poskytovali jej protilátky. Materské mlieko v prvých dňoch po pôrode obsahuje mimoriadne vysoké množstvo imunitných faktorov a látok, ktoré sú v tejto situácii jedinečné. Prvé dni po pôrode sú kľúčové pre správny začiatok dojčenia, pre dostatočnú tvorbu mlieka. Materské mlieko obsahuje množstvo látok, ktoré chránia bábätko pred infekciami. Riziká nedojčenia a odlúčenia od bábätka významne prevyšujú riziká súčasnej situácie.

Trávte s bábätkom čas v kontakte koža na kožu a dojčite ho hneď pri prvých náznakoch precitania, keď bábätko začne otáčať hlavičkou, prípadne si dávať pästičky do pusinky. Plač je až neskorý príznak záujmu o dojčenie. Pri dojčení mu pomôžte zaujať polohu, v ktorej bude mať hlavičku pri prisatí v miernom záklone, po prisatí by bábätko malo mať bradu hlboko zaborenú v prsníku a noštek by pritom malo mať voľný.

Pozrite si detaily toho, ako má vyzerať správne prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia závisí to, koľko mlieka bude bábätko z prsníka získavať a to je prevenciou prílišnej straty hmotnosti, ale aj žltačky, hypoglykémie a ďalších komplikácií.

Môžete bábätku pomôcť získať ešte viac mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak bábätko nepije aj napriek stláčaniu, ponúknite mu druhý prsník.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri