Ako zvládnuť dojčenie a nástup do jaslí?
Otázka
Dobrý deň, mám 15mesačnú dcérku je výlučne dojčená od narodenia.Nemala nikdy žiaden cumlík ani fĺašky len mňa.Nastupujem koncom februára do práce a ju plánujem dať do jasličiek.Moja otázka sa týka obednajsieho spánku ako to tie malé deti zvládnu ja mám velký stres a tlak už teraz.Snažím sa to snou nacvičiť každý deň,pekne sa napapá a ide spať išlo to asi 4 dni potom začala v postielke kričať kým nepríden a vyžaduje si prsník a tak aj zaspinká.Niekedy zaspala aj sama keď som jej povedala že hneď prídem a už spala, ale teraz pchá si ruky do úst do hrdla a dobre že sa nevygrcká.Ako to zvládne potom v jasliach?Bolo by lepšie ju úplne odstaviť? V noci tiež sa zobudì asi tak 3x cca a vyžaduje si prsník, inak nezaspí žiadna voda nefunguje občas keď muž ju hladka tak zaspí naspat no málokedy.Pravduppvediac som z toho všetkého už vyčerpaná, neviem si predstaviť ako mám fungovať v práci a ona v jasliach nemá mi kto poradiť som bezradná.... ďakujem ak mi pomôžete s mojim problémom.
Odpoveď
Milá Nikola,
to, že doteraz vaše dieťatko zaspávalo na prsníku, je úplne normálne, toto je jedna z funkcií dojčenia, ktorú ženy inštinktívne a bežne používajú. Neurobili ste chybu, že ste toto svojmu bábätku umožnili. Väčšina detí v tomto veku potrebuje aktívnu pomoc so zaspatím, preto je normálne, že vaše dieťatko zaspí na prsníku. Alebo ak nezaspí dieťa v tomto veku pri dojčení, tak niekedy zaspí mimo prsníka pri inej stimulácii, ktorá mu pomôže dostať sa do stavu pohody – monotónny pohyb a zvuk, ktorý nosenie, spievanie či chodenie. To, že niektoré deti dokážu v tomto veku zaspať samé, neznamená, že to je niečo, čo platí pre všetky deti, ani to, že ste urobili chybu, ak ste toto dieťa nenaučili.
Aj tento aspekt je jeden z dôvodov, pre ktorý je dojčenie pre dieťatko tohto veku veľmi dôležité. Okrem toho existuje aj množstvo iných dôvodov a vysvetlení, pre ktoré sa oplatí pokračovať v tom, aby dieťa bolo naďalej dojčené:
http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/
Na vašu otázku, ako zladiť potreby dieťaťa s tým, že bude od vás odlúčené, neexistujú univerzálne rady. Odpovede musia vychádzať z konkrétnej situácie a poznania vášho dieťatka.
Pre nástup dieťatka do jaslí nie je potrebné, aby ste teraz bábätko trápili a pokúšali sa ho uspať inak ako prsníkom. Tieto nácviky typicky nedopadajú spokojným spánkom bábätka a to často rodinu vydesí, pretože si nevie predstaviť, čo sa bude diať, keď bude bábätko musieť spať bez vás. Lenže bábätko sa vo vašej neprítomnosti bude správať úplne inak, nemá zmysel pokúšať sa riešiť niečo, čo bude musieť zvládať bez vašej prítomnosti teraz, keď ešte s vami môže byť.
Je pochopiteľné, že sa obávate toho, ako to zvládne dieťatko potom po nástupe do jaslí. Bez ohľadu na to, či je dieťatko vo veku vašej dcérky dojčené alebo už nie je, nástup do jaslí sa netýka len toho, že dieťa prestane mať v čase pobytu v jasliach byť dojčené.
Pobyt v jasliach znamená pre dieťa v tomto veku väčšinou situáciu, ktorá je úplne nová najmä preto, že je bez matky. Matka dovtedy pre 1,5-ročné dieťa predstavovala celý svet, istotu, bezpečie. Samozrejme, že pri nástupe do jaslí môžu takéto malé deti, ale aj väčšie deti pri nástupe do škôlky, prežívať rôzne negatívne pocity, ktoré budú sprevádzať obdobie, kým si zvyknú. Pri tomto celom procese vám však odstavenie nepomôže, práve naopak. Pretože dojčenie môže byť veľmi fyzickým spôsobom, ako po príchode z jaslí nadobudne bábätko znova pocit bezpečia a istoty a pocit, že mamička je pri ňom a pomôže mu spracovať všetky nepríjemné a náročné zážitky z jaslí zo dňa.
Odstavenie nezaručí že dcérka bude schopná bez problémov v jasliach zaspať sama a spať alebo že nebude plakať po príchode do jaslí, či počas pobytu v jasliach. Neobávajte sa vopred, možno to celé prebehne oveľa jednoduchšie, ako si predstavujete. Všetky deti v jasliach sa totiž budú prispôsobovať novej situácii a navyše budú unavenejšie, takže mnohé faktory budú nahrávať tomu, aby to dcérka zvládla. Mnohé deti zaspávajú v jasliach úplne v pohode a doma pritom aj naďalej zaspávajú na prsníku.
Ak by dieťatko potrebovalo v jasliach spať a nebude akceptovať tradičný spôsob zaspávania v bežných jasliach, mohlo by vám pomôcť, ak pre dieťatko do jaslí prišla pre zaspatie niektorá babička dieťaťa, alebo opatrovateľka, ktorú by ste si najali čisto na uspatie dieťaťa alebo v niektorých mestách pôsobia organizácie pomoci pre rodinu, v ktorých sa napr. dá dohodnúť s dobrovoľníckou výpomocou študentky, ktorá by chodila uspať dieťatko do škôlky, napr. v kočíku alebo nosením v nejakom detskom nosiči. Okrem toho mnohé deti v tomto veku v jasliach skrátka nespia a počkajú si na návrat matky z práce, potom zaspia pri dojčení po zvítaní.
Dojčenie počas toho, ako by dieťatko chodilo do škôlky, by mu prinieslo veľa pozitívneho z hľadiska imunity či zvládania chorôb, ktoré sa v detských kolektívoch často vyskytujú. Rovnako má dojčenie významnú výživovú hodnotu, nehovoriac o tom, že by mu pomohlo v tejto novej situácii.
Prečítajte si tiež zaujímavé skúsenosti mamičiek s podobnou situáciou:
Šárka: Můj syn šel ve dvou letech do školky, a i když je dodnes kojen - závislák, tak se vyrovnával se spoustou pro něj nových věcí, hlavně s mou nepřítomností jako takovou a že musí ve spoustě věcí dosáhnout samostatnosti, protože k sobě nemá individuální pečovatelku, ale 2 paní učitelky na 25 dětí. V průběhu září jsem tak řešila spoustu záležitostí typu opětovné pomočování. Když se zhruba po měsíci stabilizoval v základním chodu ve školce, nechala jsem ho tam poprvé i spinkat a zcela bez problémů! Vzal si z domu oblíbenou hračku, ale pln nových vjemů usnul ihned a spal dvě hodiny. A ani si nevzpomněl. Podobně si ani nevzpomene, když je např. u babičky. Takže ve vašem případě bych ze zkušenosti doporučovala vyčkat, jak na tuto novou situaci zareaguje a pokud máte možnost, ze začátku ho vyzvedávat pát týdnů po obědě, ať se adaptuje a až poté ho nechat spinkat.
Katka: Naša Rebeka zvládla zaspávanie v škôlke na 1. Pritom doma zaspávala jedine na prsníku. Ale samozrejme dojčenie si vypýtala ráno pred vstupom do triedy a tiež poobede pred odchodom zo škôlky.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu