SK / CZ / UA / RU

Pouzivanie kravskeho mlieka v kasi

Otázka

Dobry den, mam 10 mesacnu dcerku, do prvych 6 mesiacov vylucne dojcena, potom sme pomaly zacali podavat aj skutocne jedlo. Inspirovala som sa kurzom o prikrmoch od Mamila a tak som postupne podavala ochutnavat nasu rodinnu stravu, ktoru som ale nesolila a varim teda co najzdravsie. Cela rodina skutocne casto ranajkujeme ovsenu alebo pohankovu kasu, kde je su len vlocky ktore su uvarene v obycajnom kravskom mlieku. Toto aj babtku velmi chutilo tak som to postupne davala papat aj jej. Vacsie mnozsvo toho zacala papat tak po 8 mesiacoch. Avsak teraz sa jej zacal robit na tele atopicky ekzem a pani doktorka sa zhrozila, ze kravske mlieko sa moze davat az od 12 mesiacov, ze z toho moze mat ten ekzem a mala som to varit but v pokracovacom umelom mlieku 2 alebo kupovat tie hotove instantne mliecne kase pre male deti. Ja som z toho nestastna, ze som to asi nepochopila a dcerke som uskodila, nenapadlo ma popri dojceni zacat pre tieto potreby kupovat umele mlieko. Ako to teda je s kravskym mliekom? Aj co som citala v odpovediach tu v poradni velmi z toho nie som mudra. Dakujem.

Libusa | 13.01.2026, 11:43

Odpoveď

Milá Libuša,

atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je známy. Nie je vylúčené, že v jedlách, ktoré bábätko dostáva, sa nenachádza potravina, na ktorú bábätko s atopickým ekzémom reaguje a nie je vylúčené, že by mohlo ísť práve o kravské mlieko. Súčasne však rovnako dobre môže ísť o akúkoľvek inú potravinu. Ak sa ukáže, že bábätko reaguje práve na tú-ktorú potravinu, má zmysel, aby ju nekonzumovalo. Ak máte podozrenie, že by bábätko mohlo takto reagovať na kravské mlieko, môžete kravské mlieko zo stravy bábätka na určitú dobu vylúčiť. Kaše, ktoré rado papá, mu môžete robiť napríklad rozvarené vo vode alebo môžete použiť iný typ mlieka.

Túto situáciu ste nespôsobili podávaním kravského mlieka v čase, kedy sa bábätko učilo papať. Naopak, odporúčanie umelej komerčnej výživy je v rozpore s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá upozorňuje, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné. Teší nás, že ste sa inšpirovali prednáškou, ktorú pripravil medicínsky tím MAMILY na základe aktuálnych vedeckých odporúčaní. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Myšlienka, že kravské mlieko nie je pre deti vhodné napríklad do 1 roka veku a potrebujú umelé mlieko, je myšlienkou firiem, ktoré vyrábajú umelé mlieko a snažia sa, aby ho rodičia používali čo najdlhšie.Vaše dojčené bábätko naozaj nepotrebuje umelú komerčnú výživu, ktorá by sa mala používať ako núdzová náhradná výživa. Hotové instantné mliečne kaše sú instantnou potravinou, v porovnaní s tým čerstvo pripravené jedlo doma predstavuje zdravšiu možnosť. A ak by príčinou ekzému malo byť kravské mlieko, tak instantné mliečne kaše ho predsa obsahujú tiež. Instantným potravinám sa má zmysel vyhýbať pri strave bábätiek (ale aj dospelých ľudí).

Prečítajte si aj túto odpoveď medicínskeho tímu z poradne dojčenia o. z. MAMILA:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8527

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri