Vytekanie mliečka počas dojčenia a ‘’cukanie’’
Otázka
Dobrý deň, môj skoro dvojmesačný synček, má problém s prisatím (resp udržaním prisatia) Snažim sa ho všelijako prikladať správne a aj keď je správne prisatý po dvoch troch potiahnutiach (niekedy viac) podtlak počuteľne pusti a potom už pije s takým cukanim, kde počuť, že podtlak nevie udržať. Už sme boli aj strihať uzdičky a nepomohlo. Ja mám veľmi veľa mlieka, už som skúšala aj odsávať aj odstriekavať pred tým, ale veľmi to nepomáha a vyteká mu pri dojčení veľa mliečka z pusinky. Môže ísť o nejakú svalovú dysfunkciu ? Dočítala som sa o nej na anglických stránkach. Alebo je to vyslovene o tom, že má zle prisatie. Už sme sa aj dojčili skin to skin, aj som menila polohy aj sa sám vie prisať, kde by to malo byť najlepšie a aj tam mu tieklo to mliečko. Krásne priberá, tým, že mám veľa mlieka niekedy mu samostrieka a on len pije. Ide skôr o to, že je s tým starosti veľa, keď je všade mlieko po dojčení a obavám sa aby som o mliečko neprišla, keď malý náhodou zle stimuluje bradavku. Ďakujem vopred za odpoveď.
Odpoveď
Milá Janka,
vytekanie mlieka pri dojčení či cmukanie pri dojčení súvisí s tým, ako je bábätko prisaté. Pri úprave prisatia je rozhodujúcich viacero detailov, ktoré nie je jednoduché pochopiť z fotografií či videí a má preto zmysel pozrieť sa na ne v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, ktorú si môžete vybrať z nášho zoznamu:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Pri správnom prisatí by bábätko malo mať hlavičku v miernom záklone a už pri prisávaní by mala brada smerovať do prsníka, pričom po prisatí bábätka by brada mala byť v prsníku hlboko zaborená tak, že nie je vidieť kútik a pery bábätka a pritom noštek je stále voľný. Oboma líčkami by sa malo bábätko dotýkať prsníka rovnako. Jednotlivé detaily prisatia by mala s vami prejsť osobne laktačná poradkyňa, pretože niektoré je naozaj dôležité odlíšiť v osobnom kontakte . Poloha, v ktorej sa bábätko prisáva, ovplyvňuje, či je možné dosiahnuť správne prisatie, preto s laktačnou poradkyňou hľadajte polohy, v ktorých bude prisatie čo najlepšie. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte aj to, či uzdičky bábätka neprirástli, pretože pre dojčenie potrebuje bábätko maximálny rozsah pohybu jazyka a pri skrátenej uzdičke je možné, že bábätko nedokáže udržať dostatočne hlboké prisatie.
Prisatie bábätka môžu negatívne ovplyvňovať aj iné faktory, napríklad používanie cumlíka, či fľaše alebo klobúčikov.
Pri vysokej tvorbe mlieka je správne prisatie bábätka o to dôležitejšie, pretože rýchly tok mlieka bábätko zvláda pri správnom prisatí. Prečítajte si aj tento podrobný návod, ako pomáhať bábätku pri vysokom toku mlieka:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu