Znovukojenie
Otázka
Dobrý deň, mám 23týždňoveho syna, priberanie v norme, do 5m bol plne dojčení, ale problémy s dojčením pretrvavali od začiatku, intenzívne od 3m. Od začiatku som brala senovku benedikt 2x2, prisatie však nebolo najlepšje. Od toho 3m sa mi prisal a po par cucnuti odťahoval, a takto sme sa trapili aj 10x, pri každom kojení, každé Po osobnom stretnuti v 4m s laktačnou, posudila že ide o špagetove prisatie, nasadila som 3x3 s a b, uzdičky boli nastrihnuté, no dojčenie pokračovalo rovnako, začala som tiež brať ricinus 2x5, ale žiadna zmena a nakolko mal malo precikanych plienok a tak som to vzdala, lebo to bolo už každych cucnutí a zlostení, nechcel sa už ani prisať a v 5m som dala UM (vypije mi každé 3h 90-120ml). Pravdepodobne to bolo aj z toho taketo intenzivnejšie, že som dostala menštruáciu. A to som si uvedomila, až po nasadí fľaše a cez deň už ho na prsník nedostanem. Cez noc je ešte stále kojení, no má cez noc za 12h veľmi malo precikanú plienku, váži iba 55g ( čitala som že pocikaná plienka má mať 60-90g) a moč je dosť žltý. Po prebudení si ešte cucne, ale je hladný tak dam UM a keď uvidí fľašu s mliekom tak sa teší, a hlta akoby celú noc nejedol (vypije 80ml) Aktuálne mam doma iba ten ricinus, a beriem ho, nakolko by som chcela znovu plne kojiť, ale neviem či je to však ešte možné, ak by som napriklad nasadila senovku a benedikt. Vedeli by ste mi takto poradiť ?
Odpoveď
Milá Daniela,
v tejto situácii existujú kroky, ako postupne prilákať bábätko k dojčeniu aj počas dňa, ako zvýšiť tvorbu mlieka. Veľmi môže pomôcť to, že dieťatko sa ešte je ochotné prisávať v noci. Nemusíte po noci vážiť plienku. Ak chcete posúdiť stav hydratácie dieťatka, sledujte farbu moču, čo má omnoho väčšiu výpovednú hodnotu, než hmotnosť odváženej plienky (nehovoriac o tom, že pre myšlienku 60 – 90 gramov plienky neexistuje žiaden vedecký dôkaz). Znakom dostatočnej hydratácie dieťatka je číry až žltkastý moč. Je možné, že po noci pozorujete žltší moč. Toto sa dá postupne zmeniť a medzičasom sa môžete zamerať na to, aby dieťatko dostalo tekutiny počas dňa. Skvelou správou je aj to, že v tomto veku už dieťatko nemusí dostávať umelú komerčnú výživu a to prináša hneď dve výhody:
- Môžete prestať používať fľašu. Jej používanie učí bábätko nesprávnemu prisatiu k prsníku, pri ktorom bábätko navyše používa odlišné svaly na satie: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/
- Môžete bábätku začať dávať jedlo, vďaka čomu je možné prestať používať fľašku a súčasne takto bábätko získa pestrú, rozmanitú a čerstvú stravu, ktorú ak bude ochotné papať, tak to bude pre jeho zdravie lepšie, ako núdzová náhradná výživa vo forme umelého mlieka.
Odporúčame vám z nášho zoznamu si vybrať profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
a prejsť s ňou jednotlivé kroky, ktorý by ste teraz mohli začať situáciu zlepšovať. Medzi ne by malo patriť:
- Zvýšenie tvorby mlieka a prilákanie bábätka k dojčeniu aj počas dňa
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
Používanie byliniek je potrebné spojiť s odoberaním mlieka z prsníka. Pri nočnom dojčení môžete skúsiť bábätku začať pomáhať vypiť viac mlieka tým, že ho správne prisajete:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Pri stretnutí s laktačnou poradkyňou si ukážte, ako takéto správne prisatie dosiahnuť pri dojčení v ľahu:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D
Využite to, že bábätko je ochotné v noci sa prisávať a pomôžte mu okrem úpravy prisatia získať ešte viac mlieka stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
a výmenou prsníka, keď už bábätko nepije aj napriek stláčaniu.
Počas dňa vám odporúčame tráviť s bábätkom veľa času vo fyzickom kontakte s bábätkom, aj v kontakte koža na kožu. Je pravdepodobné, že aj cez deň sa bábätko bude ochotné prisať, ak si nebude veľmi uvedomovať, že mu ponúkate prsník. Využite preto pre ponúknutie dojčenia čas, kedy sa bábätko precitá zo spánku alebo keď už zaspáva, ponúknite mu dojčenie pri hojdaní na fitlopte alebo pri chôdzi na rukách, spojte ponúknutie dojčenia s ďalším podnetom.
Kým sa bábätko nezačne prisávať aj počas dňa, je kľúčové začať zvyšovať a udržiavať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním prsníka. Odporúčame vám odsávať niekoľkokrát denne, ideálne aspoň každé tri hodiny po 20 minút z oboch prsníkov, skúste si na toto vyčleniť dostatok času a prípadne si nastaviť pripomienky v mobile, aby ste nezabúdali. Pomôcť vám môže aj odsávačka na oba prsníky, existujú aj odsávačky na baterky, kedy môžete odsávať s voľnými rukami popri starostlivosti o bábätko. Pri pokusoch o prisatie je ideálne, aby prsník nebol tesne po odstriekaní/odsatí mlieka, ale naopak, aby v ňom bolo viac mlieka.
Odsaté mlieko môžete bábätko primiešavať do jedla, s čím súvisí ďalší dôležitý krok:
- Odstránenie fľašky a umelej komerčnej výživy
V tomto veku je možné bábätku začať dávať jedlo, pričom v tejto situácii vám odporúčame zamerať sa na kŕmenie bábätka vysoko výživným, kalorickým jedlom, vďaka čomu aj v malom súste bábätko získa množstvo výživy a energie. Zamerajte sa preto na potraviny, ktoré sú uvedené na konci tohto článku:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/
Poraďte sa o tomto kroku s laktačnou poradkyňou MAMILY osobne, aby ste získali lepšiu predstavu, ako konkrétne tento krok realizovať. Je dôležité bábätku dávať kombináciu týchto vysoko výživných potravín, do každého jedla pridávať tuk (maslo, olej, mascarpone...). Zo začiatku môžete bábätku dávať toto jedlo prstom hlboko do pusinky, časom zvládne aj kŕmenie lyžičkou.
Ak by ste chceli naďalej bábätku podávať umelú komerčnú výživu, má zmysel začať mu ju podávať pohárikom a tak prestať používať fľašu:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/
So všetkými týmito krokmi vám môže pomôcť laktačná poradkyňa MAMILY v osobnom kontakte a odporúčame vám ostať v kontakte s poradkyňou aj naďalej, aby ste mohli dostávať ďalšie odporúčania šité na mieru tomu, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu