SK / CZ / UA / RU

Otázka k dojčeniu a krátkodobému odlúčeniu

Otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom dojčenia. Mám 14-mesačné dieťa, ktoré je stále dojčené. Okrem dojčenia už papá všetko. Cez deň sa dojčí približne trikrát, v noci však pomerne často, väčšinou okolo 5–6-krát. Kravské mlieko zatiaľ nepije, umelé mlieko (Sunar) nikdy nemala a fľašu tiež nepoužívame. Zaspáva pri dojčení. O mesiac ma čaká služobná cesta na 5 dní. Žijeme v zahraničí, kde je rodičovská dovolenka len 6 mesiacov, takže pracujem na plný úväzok. Dieťa zatiaľ nechcem odstaviť od dojčenia, a preto si nie som istá, ako túto situáciu najlepšie zvládnuť. Počas služobnej cesty si budem môcť cez deň mlieko odsávať, aby som o laktáciu neprišla. Viac ma však trápi, ako to zvládne dieťa. Neviem, či by nebolo lepšie odstaviť ju od dojčenia ešte pred cestou (aj keď to momentálne nechcem), pretože sa bojím, že pre ňu bude veľmi náročné byť celý týždeň bez dojčenia. Zároveň si nie som istá, či má zmysel nechávať doma odsate a zamrazené mlieko, keďže mám pocit, že jej ide najmä o blízkosť a samotný kontakt pri dojčení. Čo by ste mi v tejto situácii odporučili? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

Miroslava | 06.02.2026, 09:53

Odpoveď

Milá Miroslava,

vaša situácia je dôkazom, že je možné pokračovať v dojčení aj po návrate do práce, aj keď ste nastúpili do práce v čase, kedy bolo vaše bábätko ešte maličké. Máme skúsenosti aj so ženami, ktoré museli odísť na pár dní na služobnú cestu, dokonca aj so situáciami, kedy sa takéto služobné cesty pravidelne opakovali. V tejto situácii nie je potrebné dieťatko preventívne odstaviť. Toto nepomôže, aby dcérka zvládala čas vašej neprítomnosti spokojne a bez problémov.

Máte úplnú pravdu – jadrom toho, čo vás trápi je fakt, že dojčenie je spôsob starostlivosti o dieťa, pre dieťa znamená omnoho viac než pitie mlieka. Preto nemá zmysel nechávať dcérke odsaté materské mlieko. V jej predstavách je dojčenie niečo iné, než len pitie mlieka. Je to tak, ako píšete – je to blízkosť, kontakt, spôsob uspávania, udržiavania sa v spánku, prípadne spôsob riešenia rôznych náročných situácií počas dňa. Tieto potreby nenaplní ponúknutie odsatého materského mlieka. A súčasne ich nevyrieši to, že sa budete snažiť dojčenie ukončiť ešte pred vaším odchodom. Situácia, keď budete prítomná pri dcérke a pritom sa budete snažiť ukončiť dojčenie, bude úplne odlišná, než situácia, kedy budete preč a dcérka sa nebude môcť dojčiť, pretože pri nej nebudete. Samozrejme, že počas vášho odlúčenia budete dcérke chýbať a môže byť nespokojná a plakať. Toto však nie je spôsobené dojčením. Je to spôsobené tým, že máte spolu vytvorený hlboký vzťah a dcérka je závislá na vašej starostlivosti. A to je v tomto veku v poriadku. Aj deti, ktoré nastupujú u nás do škôlky v 3 rokoch, plačú a pritom väčšina z nich už nie je dojčená. Riešením tejto situácie preto nie je predčasné ukončenie dojčenia, ale vytvorenie okolností, v ktorých by dcérka toto odlúčenie prečkala čo najviac v pohode. Jeden z predpokladov je, aby sa v čase vašej neprítomnosti o ňu staral človek či ľudia, ktorých dobre pozná, má s nimi výborný vzťah a dokážu sa o ňu postarať. Títo ľudia sa nemusia snažiť nahradiť dojčenie používaním cumlíka či fľaše, pretože ani tieto pomôcky nenahradia to, čo dcérka očakáva od dojčenia – vašu prítomnosť. Dôležité je vytvoriť dcérke program, pri ktorom bude spokojná, toto je obdobie, kedy má zmysel investovať do rôznych nových hračiek a tie dcérke ponúknuť, ak sa rozplače a bude nespokojná. Ľudia, ktorí sa budú o dcérku starať, potrebujú mať vytvorený plán, ako budú vašu dcérku uspávať, môžu napríklad využiť nosenie v nosiči či v šatke a ísť s dcérkou na prechádzku tak, aby zaspala od únavy, bez toho, aby si uvedomila, že bežne zaspáva pri dojčení. To isté môžu využiť na uspatie na noc. Ak sa dcérka zobudí v noci, možno bude plakať, pretože je zvyknutá sa uspať dojčením. Možno sa úplne zobudí a bude s ňou treba nejakú dobu stráviť čas tým, že sa človek, ktorý sa o ňu bude starať, s ňou pôjde zahrať, prípadne ju nakŕmi aj v noci.

V rámci výživy dcérky vám odporúčame v čase vašej neprítomnosti sa zamerať na vysoko výživné potraviny (ich zoznam uvádzame napríklad aj na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/. Dcérka by mala dostávať jedlo, ktoré má rada a typicky ho rada zje. Ak by aj išlo o monotónnu stravu, pár dní to nepredstavuje žiaden problém. Umelé mlieko nie je riešením tejto situácie, navyše aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie deti v tomto veku nemajú umelú komerčnú výživu dostávať ani v prípade, že by vôbec neboli dojčené. Dcérka môže dostávať bežné tekutiny, napríklad aj obyčajnú vodu, v otvorenom poháriku.

Má zmysel, aby ste si medzičasom vy udržiavali tvorbu mlieka. Po návrate strávte s dcérkou čas vo fyzickom kontakte, ideálne v kontakte koža na kožu. Nechajte ju, nech sa prisaje, keď bude na to pripravená, dojčenie jej nevnucujte.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri