Nepríjemné pocity pri kojení
Otázka
Dobrý deň prajem, kojím svoju dcérku už vyše 2 a pol roka. Kojenie bolo bezproblémové, no posledné týždne sú dni, kedy mi je kojenie maximálne nepríjemné. Pocity, ktoré pri ňom zažívam sú pre mňa neúnosné a neviem ako nám mám pomôcť. Dcérka zaspáva výlučne pri dojčení, bez neho zaspí maximálne v aute. Ale späť k tým pocitom, neviem ako presne to opísať, ale je to také neznesiteľné šteklenie, ktoré má privádza do sialenstva. Až v takej miere, že si musím počas kojenia nejak ubližovať, aby sa to prehlušilo, lebo to nevydržím. Ťahať sa za vlasy, štípať si do nohy a podobne. Niekedy je to úplne v pohode a niekedy musím dcérku už od seba odstrčiť, lebo to už nevydržím. Cítim sa akoby ma niekto týral. Dcérka nevyzerá, žeby sa chcela odstaviť a myslela som si, že to potiahneme až do samoodstavu, ale situácia je už neúnosná. Niekedy keď to už fyzicky/psychicky nezvládam tak ju od seba odstrčím. Snažila som sa jej vysvetliť, že ma to "šteklí" a nech sa neodpaja a nepripaja hore dole, lebo je mi to neskutočne nepríjemné, ale bez úspechu. Dnes večer to bolo už také vyhrotené že som ju stipla a ona sa zľakla a rozplakala. Neviem ako sa dostať z tejto situácie a čo tieto nepríjemné pocity spôsobuje. Vopred ďakujem za odpoveď
Odpoveď
Milá Viktória,
ak pri dojčení cítite nepríjemné pocity, ktoré opisujete na úrovni utrpenia a týrania, je dôležité, aby ste dosiahli úľavu a zmenu. Nemusíte trpieť. Aj vy ste dôležitá a nie ste iba pasívna účastníčka dojčenia.
Negatívne pocity, ktoré zažívate majú príčinu, ktorú je možné odstrániť, aby ste sa začali cítiť dobre. Ak to "škeklenie" pri dojčení prebíjate inými bolestivými podnetmi, tak je zrejmé, že sa počas dojčenia dejú procesy, ktoré je potrebné identifikovať a napraviť. Náprava a zlepšenie dojčenia majú potenciál odstrániť to, čo prežívate.
Nepomáha hovoriť dcérke, že má niečo zmeniť, lebo deti netušia, čo sa deje a ako to majú zmeniť. Zmenu máte v rukách vy tak, aby ste pri dojčení nemali takéto prežívanie, ktoré ste opisovali.
Bolo by dobré počas osobného poradenstva prejsť tieto otázky:
1) Kedy sa zmenilo dojčenie z bezproblémového na túto vašu súčasnú situáciu?
2) Ako vyzerá súčasné prisatie dieťatka pri dojčení?
3) Ako vyzerá príjem materského mlieka z prsníka v súčasnej dobe?
4) Užívate nejaké lieky alebo hormonálnu antikoncepciu?
5) Máte rovnaké pocity z dojčenia aj cez deň? Ako prebieha denné dojčenie?
6) Nie ste aktuálne tehotná?
7) Máte v anamnéze nejaké ochorenie?
8) Všimli ste si nejakú zmenu na bradavkách? Mení sa farba bradaviek po nadojčení? Mení sa tvar bradaviek po nadojčení?
9) Akú polohu pri dojčení využívate?
10) Používa vaša dcérka na pitie hrnčeky s náustkom, slamkou či kapsičky?
a podobné detailné otázky, aby sa našla príčina toho, čo sa deje.
Je pravdepodobné, že vami opisované mimoriadne negatívne pocity a "šteklenie" predstavujú pocity súvisiace s nesprávnym prisatím, keď sa jazyk šúcha o bradavku (to by bolo to šteklenie, ktoré zároveň predstavuje nielen nepríjemný, ale aj nevydržateľne bolestivý podnet). Nesprávne prisatie je možné zlepšiť aj pri deťoch, ktoré majú 2 či 3 roky. Práve väčšie deti často držia bradavku v prednej časti úst - všimnite si, či pri dojčení dcérky vidíte kútiky jej úst a ak áno, tak ide o to, že bradavku drží v prednej časti úst, a toto vytvára pocity škeklenia a nepríjmenosti. Nápravou prisatia by sa odstránilo šteklenie bradavky a z toho vyplývajúce pocity, o ktorých hovoríte.
Ďalší bodom je otázka toho, ako aktuálne vyzerá pitie z prsníka a ako vyzerá tvorba mlieka. Zníženie tvorby mlieka a toku mlieka sa spája s mimoriadne negatívnymi pocitmi pri dojčení.
Deti vo veku vašej dcérky mnoho detí používa na pitie iných tekutín mimo prsníka rozličné nerozlievacie hrnčeky, fľašky s nástkom, slamky a podobne a tieto môžu ovplyvňovať prisatie a pocity pri dojčení - o tomto ženy väčších detí často hovoria.
Bolo by dobré pozrieť sa na polohu pri dojčení a prípadne v tejto oblasti urobiť zmeny.
Pociity pri dojčení môže takto vyzerať aj vtedy, keď by bradavka potrebovala liečbu, a môžete vyskúšať, či by vám natieranie napríklad olivovým olejom pomohlo k zlepšeniu.
Je mnoho ďalších krokov, ktoré je možné urobiť v osobnom kontakte na to, aby sa odhalila príčina a vám dojčenie bolo opäť príjemné.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu