SK / CZ / UA / RU

Osmiletý syn má potřebu utěšovat se mazlením se na prsu

Otázka

Dobrý den, mám asi hodně neobvyklou otázku a nevím si rady. Nedávno jsem poslouchala rozhovor s paní Andreou Polokovou na téma dlouhodobé kojení. Díky tomuto přínosnému rozhovoru, si nepřipadám, že bych dělala něco nepatřičného a divného. Mám syna osm let, nekojím ho zhruba od tří a půl roku. K samoodstavu bohužel nedošlo, přestala jsem především kvůli nátlaku okolí. Po poslechnutí podcastu se paní Andreou jsem si uvědomila, že jsem to možná mohla udělat jinak. Každopádně syn se přestal kojit ale neustále měl silnou potřebu, usínat mi na prsu a když byl smutný nebo ho něco trápilo, potřeboval mi aspoň dát ruku pod tričko a mít ruku na prsu. To tak nějak přetrvává až do dnes. Příští rok v lednu mu bude devět let. Hraje v tom nejspíš roli i rodinná situace. Když byly synovy tři roky, musela jsem nastoupit do práce a zároveň jsme se rozcházeli s otcem syna. Určitě tohle vše pro něj bylo emocionálně náročné. Ve zkratce, protože jsem musela bývalého vyplatit, přestěhovala jsem se se synem k rodičům. Otec syna je opravdu zlý a neustále syna navádí proti mě, rodině a mému současnému příteli. Tohle je nejspíš další emoční nálož. Ja rozumím tomu, že syn má potřebu se někdy utěšovat u prsa, mé okolí to kritizuje ale to je mi jedno. Co mě mrzí je, že s tím má problém i můj současný přítel. Je hodný a se synem se mají rádi, jen tohle moc nechápe. Příjde mu to jako nějaká ,,odchylka". Jsem z toho trochu nešťastná, myslím, že vnímám synovu potřebu (večer u usínání, ráno po probuzení) a také si myslím, že ho to samo časem přejde ale můj přítel má názor, že to není normální a měla bych s tím něco dělat. Můžete mi prosím Vás poradit, jak se k této situaci postavit? Nevím, koho se mám zeptat o radu. V mém okolí nemám nikoho, kdo by kojil dlouhodobě a myslím, že většina lidí, to vnímá jako něco nepřirozeného. Neznáte třeba i nějakého osvíceného psychologa, který by mohl v naší situaci poradit, jak postupovat. Děkuji Vám mockrát za cennou radu ????

Kateřina | 24.02.2026, 18:12

Odpoveď

Milá Kateřino,

správanie, ktoré pri vašom synovi opisujete, vykazuje množstvo detí a to tak dojčených, ako aj nedojčených. Nie je na ňom nič abnormálne a nemusí vôbec súvisí s vašou rodinnou situáciou. To, že takéto správanie synčekovi umožňuje riešiť, neznamená, že robíte niečo zlé. To neznamená, že zo syna vyrastie sociálne neprispôsobivý človek, či sexuálny delikvent. Znamená to, že sa o svojho syna staráte tak, ako môžete A je dobré, že so svojimi problémami sa ešte stále obracia na vás – matku, na človeka a stále verí, že jeho problémy riešia vzťahy a nie jedlo, či veci.

V našej spoločnosti ľudia bežne nevidia deti dojčené do samoodstavenia. Ale to, čo je normálne, sa v spoločnosti formuje podľa toho, čo ľudia vidia okolo seba. Nachádzame sa preto v situácii, kedy nie je ešte stále vôbec jednoduché vôbec hovoriť o tom, ako dlho môže dojčenie trvať. Váš priateľ s dojčením skúsenosť nemá a tým pádom nerozumie správaniu vášho syna tak, ako ho chápete vy. Typickou reakciou na niečo, čo človek nevidí bežne okolo seba, je považovať to za nenormálne, báť sa toho a chcieť to zmeniť na situáciu, na ktorú je človek zvyknutý.

Spoločnosť ako taká nepočíta s tým, že deti sa dojčia dlhšie ako pár mesiacov. Vytvára na ženy často neúnosný tlak, aby dojčenie ukončili a mnohé ženy tomuto tlaku nedokážu odolávať. Navyše ony samy nemajú skúsenosti s dojčením väčšieho dieťaťa a tak je o to ľahšie im samým vytvoriť pochybnosti, či vlastne ešte to, čo robia, je správne, nevedia ako reagovať na zastrašovanie či vyhrážanie sa tým, že dieťa bude nesamostatné, či že z neho vyrastie sociálne neprispôsobivý jedinec. V našej spoločnosti tak veľmi nerozumieme dojčeniu, že často dokonca aj z radov ľudí, ktorí by mali ženám o dojčení hovoriť z pozície svojej odbornosti, ženy počúvajú rôzne špekulácie, vlastné predstavy o dojčení. Napríklad ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s dojčením väčších bábätiek a detí, netušia, že dojčenie je omnoho viac než príjem mlieka. V myšlienkach mnohých ľudí je dojčenie len pitie mlieka. Ani len netušia, že dieťa sa môže chcieť dojčiť na zaspatie, či pre reguláciu telesných funkcií. Alebo sa potrebuje dojčiť, keď sa fyzicky zraní, lebo dojčenie znižuje prežívanie bolesti. Alebo, keď rieši sociálne náročnú situáciu. Títo ľudia len vidia, že kedykoľvek je dieťa nespokojné či nešťastné alebo ubolené, dojčia sa. A tak sú schopní vytvoriť nezmyselnú predstavu, že tieto deti riešia svoje problémy jedením. A sú schopní ženy zastrašovať, že ak budú pokračovať v tom, čo robia, dieťa bude obézne a naučí sa, že problémy sa riešia jedením. Tieto a podobné iné nesprávne informácie sa veľmi dobre šíria a ľudia sú veľmi náchylní ich prijímať a tlačiť na dojčiace ženy, aby prestali dojčiť. A to bez jediného dôkazu, pričom napríklad práve z hľadiska obezity sú to práve nedojčené deti či deti, ktoré boli dojčené krátkodobo, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku vzniku obezity (a ďalších komplikácií).

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri