Prechod na dojčenie podľa potreby
Otázka
Dobrý deň, v nedeľu - 1.3. mal môj syn 6 týždňov. Narodil sa mesiac skôr s váhou 2110g. Na úplnom začiatku bol dojceny a dokrmovany umelym mliekom. Asi po týždni a pol som prešla na plne dojčenie s tým, že som mala odporúčané z porodnice, aby som ho dojčila každé tri hodiny. Syn priberal a na minulej poradni - 23.02. mal 3250g. Zabudla som sa pani doktorky opýtať, či ho musím dojčiť každé tri hodiny alebo už môžem podľa potreby. Preto sa pýtam aj vás, či to môžem urobiť aj bez “zvolenia” lekárky. Skúsila som takéto dojčenie 2 dni. Cez deň to vychádzalo, že si pýta každé tri hodiny aj častejšie ale v noci prespí aj 4 až 5 hodín. Je to v poriadku? Jeho pýtanie o mliecko je - ked je hore - hľadá prsník, cmúľa si rúčky, otvára ústa ale počas noci v zavinovačke sa len huzdi, puci a ja neviem, či chce papať alebo nie. Niekedy to trvá krátko a následne zaspí a ja neviem, či som to pýtanie neprešvihla. Len ho potom zobudím a dám mu mliecko, keď viem, že už prešlo tých 4 - 5 hodín. Plienky ma pravidelne popisane a pokakané. Mám pocit, že pisa dosť veľa. Ako to riešiť? Prosím, poraďte mi. Ďakujem za odpoved.
Odpoveď
Milá Ema,
môžete hneď začať bábätko dojčiť podľa jeho potrieb. Dojčenie podľa potrieb je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie kľúčovou podmienkou pre úspešnosť dojčenia. Neexistuje jediný dôvod, pre ktorý by sa malo dojčenie obmedzovať. Pre to, aby sa bábätko mohlo dojčiť tak často a tak dlho, ako to potrebuje, je dobré vytvoriť podmienky. Pretože napríklad pri používaní zavinovačky sa môže diať to, čo popisujete a bábätko sa nenadojčí, hoci dávalo znaky pripravenosti na dojčenie. Začnite tráviť s bábätkom veľa času vo fyzickom kontakte, počas dňa ho môžete nechať po dojčení spať vo vašom náručí alebo pri vás v posteli a vy si môžete tiež počas jeho spánku odpočinúť či zdriemnuť, môžete bábätko nosiť v šatke alebo nosiči, keď počas jeho spánku potrebujete niečo robiť. Takto je možné prestať cez deň používať zavinovačku. V noci sa jej použitiu môžete vyhnúť spoločným spaním v posteli. Tu si môžete prečítať informácie o zásadách bezpečného spoločného spania:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/spolocne-spanie/
Pri intenzívnom kontakte začne bábätko prejavovať záujem o dojčenie častejšie. Prejavom záujmu o dojčenie je to, že bábätko začne otáčať hlavičkou, otvárať pusinku, hľadať prsník, prípadne je až nespokojné. Plač je neskorým znakom záujmu o prsník. Dojčenie je omnoho viac než len príjem mlieka. Nemusíte riešiť, prečo je bábätko znova „hladné“, pretože ono sa nedojčí len vtedy, keď potrebuje získať výživu a tekutiny. Dojčenie v tomto veku pre bábätko znamená reguláciu svojich telesných funkcií, najmä dýchania, činnosti srdca, ale tiež znižuje prežívanie bolesti, stresu, navodzuje príjemné pocity pre zaspatie, pomáha bábätku riešiť všetky situácie, v ktorých je nespokojné. Dojčenie je nástrojom rozvoja mozgu a bábätká potrebujú stráviť veľa času dojčením práve z tohto dôvodu. Namiesto rôznych hračiek pre rozvoj bábätka, bábätkám v tomto veku najviac pomáha dojčenie, ktoré stimuluje vývoj mozgu cez množstvo rôznych podnetov, ktoré dojčenie prináša. Vôbec preto nemusíte riešiť intervaly medzi dojčeniami.
Je však dôležité ubezpečiť sa, že bábätko pri dojčení získava dostatok mlieka. Z tohto pohľadu znie dobre váš opis toho, ako bábätko vylučuje a to, že bábätko priberá. Z vašej otázky nie je zrejmé, či bábätko ešte stále dokrmujete alebo je teraz výlučne dojčené. Ak by bábätko ešte dostávalo dokrm, radi by sme vám ponúkli kroky, ako pomôcť bábätku získať viac mlieka priamo z prsníka pri dojčení a tak postupne odstrániť dokrmovanie a začať bábätko výlučne dojčiť. Tento návod vám súčasne pomôže optimalizovať príjem mlieka z prsníka, ak je vaša aktuálna situácia taká, že bábätko je teraz výlučne dojčené. Ide o tieto kroky:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.
5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.
So všetkými týmito krokmi vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY, ideálne v osobnom kontakte:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Pri predčasne narodených bábätkách má navyše zmysel skontrolovať, či bábätko ako vyzerá podjazyková uzdička bábätka, ktorú predčasniatka mávajú často prirastenú a to môže ovplyvňovať to, ako je bábätko prisaté a teda, koľko mlieka získa a či sa pri dojčení nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Laktačná poradkyňa vás naučí rozlíšiť znaky pripravenosti bábätka na dojčenie a môže vám pomôcť aj s nácvikom používania šatky či nosiča pre nosenie bábätka a ďalšími otázkami, ktoré by ste mali. Má zmysel sa s poradkyňou stretnúť osobne, je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.
Vyplňte tiež, prosím, krátky prieskum o tom, akú podporu dojčenia ste zažili v pôrodnici, v ktorej ste rodili.
Ak ste rodili na Slovensku, použitie tento odkaz.
Ak ste rodili v Českej republike, použite tento odkaz.
Môžete napísať aj svoj príbeh.
Vaša skúsenosť pomôže ďalším ženám pri výbere pôrodnice a pomôže tiež získať cennú spätnú väzbu o tom, aký je skutočný stav podpory dojčenia v slovenských a českých pôrodniciach.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu