SK / CZ / UA / RU

Dojčenie a prvé zúbky

Otázka

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadne dojčenia 13 mesačného syna. Do 12 mesiacov nemal zúbky ešte, tak sme mali bezproblémové kojenie, ktoré sme si obaja užívali. Od 11.5 mesiaca nás začali intenzívne trápiť zúbky, takže si zvykol ukľudňovať sa na prsníku, aj počas noci viackrát. Skôr ho mal namiesto cumlíka ????ale nerobilo mi to žiadne problémy, pekne sme spali ďalej, nakoľko spava s nami. Teraz má 13 mesiacov (27.2. mal presne ) má 3 zuby a teda riadne s nimi vymýšľa, naposledy má dosť pohrýzol a prsník dosť boli a teraz už aj druhý ???? trpím každé jedno prisatie s plačom aktuálne. Do toho dosť vymýšľa. Keď má prsník v ústach točí sa hore dole hlavou a to bolesť znásobuje. Od včera si aj dávam multi mám naplaste, ale nezdá sa mi zatiaľ lepšie. Nerada by som ho odstavila od kojenia, keďže on sám sa nesmierne teší, keď sa ide kojiť, až kričí od radosti ???? a sama cítim, že máme také najkrajšie puto kvôli tomu (a samozrejme, keď ma dní, že menej papa kvôli zubom, mám istotu, že aspoň mliečko si dá) a tiež nebýva skoro vôbec chorý (klop,klop,klop). Vedeli by ste mi, prosím, poradiť ako tento stav najlepšie vyriešiť? Lebo cítim, že má prsník často namiesto cumlíka. Cumlík má tiež, ale aktuálne ho viac odmieta (myslím, že kvôli zubom) a aj v noci mi ho poda a plače za prsnikom. Ďakujem veľmi veľmi pekne

Lucia | 04.03.2026, 14:07

Odpoveď

Milá Lucia,

je pochopiteľné, že takéto rany a bolesť treba akútne riešiť, bolesť pri dojčení a hryzenie nepatria k dojčeniu a dajú sa riešiť. To znamená, že nie je potrebné ani sa trápiť a prežívať pri dojčení bolesť, ktorá dokáže byť pri bolestivých bradavkách skutočne hrozná, a nie je potrebné ani dojčenie ukončiť. Skutočnosť, že dieťa má zuby, sama o sebe nie je príčinou toho, čo zažívate. Zuby dieťatka nie sú príčinou trhliniek, ktoré máte. Deti bývajú bežne dojčené niekoľko rokov a väčšinu toho času majú zúbky – takéto rany a bolesť nie sú súčasťou bežného dojčenia. Takáto situácia je často prejavom poškodenia infekcie bradaviek, ktorá sa ešte viac vyostrí, ak bábätko poškodené tkanivo poškodzuje ešte ďalej zúbkami. Preto sa tieto príznaky prejavili po tom, čo synčekovi vyrástli zúbky, ale zúbky ako také nie sú príčinou tejto situácie, inými slovami, toto nezažívajú všetky dojčiace ženy po tom, čo ich deťom narastú zúbky. Aby ste dostali na mieru šité odporúčania, odporúčame vám v tejto situácii stretnúť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte faktory, ktoré mohli spôsobiť vznik týchto rán na bradavke:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Medzi týmito faktormi nájdete aj cumlík. Ak ho vaše bábätko dostáva, je možné, že zásadne ovplyvňuje to, prečo zažívate hryzenie a prečo sa bábätko krúti s prsníkom v ústach. Cumlík učí bábätko prisávať sa plytko na špičku prsníka či až na bradavku. Učí ho hrýzť do prsníka a učí ho používať pri dojčení odlišné svaly, než sú potrebné pre dojčenie. Toto spolu s ďalšími faktormi znižuje množstvo mlieka, ktoré bábätko získava z prsníka a zníženie tvorby mlieka je ďalší faktor, ktorý spôsobuje bolesť bradaviek. Navyše pri používaní cumlíka je časté, že bradavky sú poškodené infekciou, najčastejšie ide o kvasinkovú infekciu. Aj z tohto dôvodu vám neodporúčame používať náplaste, ktoré spomínate, pretože takáto infekcia sa zhoršuje po používaní lanolínu. Spoločne s laktačnou poradkyňou sa poradíte tiež o možnostiach liečby poranených bradaviek a tiež o tom, akým spôsobom zvýšiť tvorbu mlieka.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevylieči, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Laktačná poradkyňa MAMILY s vami prejde tiež kroky, vďaka ktorým by bolo možné nahradiť používanie cumlíka za iné spôsoby starostlivosti o bábätko. Nie je to tak, že bábätko používa dojčenie namiesto cumlíka. Cumlík je umelá náhrada prsníka. Bábätko môže byť na prsníku tak dlho a často, ako to potrebuje, ak je dojčenie bezproblémové. Je pochopiteľné, že teraz v čase, kedy je dojčenie bolestivé a nepríjemné, je náročné dojčiť bábätko podľa potrieb. Preto sa spojte čo najskôr s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste mohli čo najskôr začať s liečbou bradaviek, so zvyšovaním tvorby mlieka a poradkyňa prejde s vami ešte ďalšie tipy a možnosti, ako čo najrýchlejšie bolestivé bradavky a nespokojnosť bábätka pri dojčení vyriešiť.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri