Rýchle priberanie
Otázka
Dobrý deň, malý sa narodil s porodnou hmotnosťou 2810g, teraz ma 8 týždňov a na poradni navážili 5690g, doktorka mala poznámku že veľmi veľa pribral. Je iba dojčený. Pýta si papať každé 2-2,5 hodiny, v noci vydrží dlhšie. Čo mám robiť? Mám sa snažiť nejako predlžovať intervaly dojčenia? Dakujem
Odpoveď
Milá Nikola,
stačí, aby ste pokračovali v tom, čo robíte. Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Neznamená to, že bábätko priberalo „veľa“ a nie je dôvod hovoriť, že bábätko priberá nadmerne. Ak je bábätko zdravé, výlučne dojčené a teda získava výlučne materské mlieko z prsníka pri dojčení, priberanie takéhoto bábätka je vždy v poriadku.
Ženám sa v tejto situácii nesprávne hovorí, že by mali niečo zmeniť. Nie je dôvod začať dojčenie obmedzovať, časovať. Nie je dôvod nahrádzať dojčenie cumlíkom, nahrádzať dojčenie ponúkaním vody či čaju bábätku, nechať bábätko „držať diétu“, obmedzovať vašu stravu, aby v nej bolo menej tukov či cukru (to nezmení zloženie materského mlieka), či snažiť sa, aby bábätko spalo čo najdlhšie, aby sa dojčilo menej často. Nie je dôvod mu pri náznakoch pripravenosti na dojčenie najskôr ponúkať cumlík, alebo sa ho najskôr pokúšať utíšiť a ponúkať mu prsník, až keď plače. Dojčite naďalej tak, ako to bábätko potrebuje, teda dojčite podľa jeho potrieb. Rovnako neskôr, ak bude vaše bábätko naďalej dobre priberať, niekedy sa ženám nesprávne hovorí, že musia začať dávať bábätku jedlo skôr než po 6 mesiaci. Ani toto nie je pravda.
Rýchle priberanie je pri niektorých bábätkách úplne normálne a tak má ich priberanie vyzerať. Priberanie sa totiž hodnotí podľa percentilových grafov WHO a v nich má priberanie veľký rozptyl. Napríklad, ak by ste sa pozreli na bábätko, ktoré sa narodilo s hmotnosťou 3,5 kg a priberalo by podľa 99. percentilu, v 4. mesiaci života by mohlo mať aj viac než 9 kíl. Pričom percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu zdravých detí. Niekto úplne normálny priberá podľa 99. percentilu („veľa“) a niekto iný priberá omnoho menej, lebo priberá napríklad podľa 3. percentilu. Aj v populácii vidíte ľudí, ktorí sú napríklad vysokí a nízki a pritom oboje je normálne.
Vaše bábätko priberá normálne. Nemusíte sa ničoho báť. Nie je „tučné“ a nebude neskôr „obézne“ kvôli tomu, že teraz takto priberá. Štúdie ukazujú, že práve dojčenie je najlepšou formou prevencie obezity v dospelom veku.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu