SK / CZ / UA / RU

Dojcenie

Otázka

keď sa mala narodila bol kontakt koža na kožu, v pôrodnici som mala len Kolostrum a mlieko mi začal neskôr. Mali sme prikrm mlieko Kenda Mill A mne sa medzitým začal tvoriť mlieko lebo som si ju prikladala a nie vzdy sa vedela prisat tak som použila odsávačku. Mala sa už vie pekne prisat na pár minút niekedy 10 niekedy len 5 potom sa odpojí zaspí na chvíľu a pár minútach keď ju dám do postieľky tak začne plakať a už neviem utíšiť ani s prsníkom. kombinujeme umelé mlieko a pri ďalšom kojení sa snažím vytiahnuť z odsávačky a dať jej moje mlieko. mám pocit že je toho trošku zmätená a ja som zúfalá, že niekedy sa vypísať a niekedy to trvá aj cez hodinu niečo a prisaje najviac 10 min. mám knihu mamila a tam som si pozrela ako sa má správne točiť ale nie je to také jednoduché ako sa tak nepíše. Ako mám mať istotu že sa mi naje z prsníka? koľko toho vypije A ako často ju mám kŕmiť ak len z prsníka? Dakujem

Dominika | 26.03.2026, 12:41

Odpoveď

Milá Dominika,

v tejto situácii najefektívnejšiu pomoc najrýchlejšie získate pri osobnej návšteve laktačnej poradkyne MAMILY. Vyberte si tú svoju z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a dohodnite si osobnú návštevu. Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, o ktorých ste si prečítali aj v našej knihe. Laktačná poradkyňa MAMILY sa v osobnom zameria na rôzne detaily prisatia bábätka, ktoré nie je jednoduché naštudovať správne z fotografií či videí.

Spoločne teda prisajete bábätko a laktačná poradkyňa vám ukáže, ako úpravou polohy pomôcť vášmu bábätku, aby začalo piť z prsníka podstatne viac mlieka. Ďalej vám ukáže, ako stláčaním prsníka počas dojčenia ešte viac zvýšiť množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije. Stláčanie prsníka vám ušetrí veľa času, pretože bábätko vďaka tomu vypije priamo z prsníka pri dojčení omnoho viac mlieka, než by ste vy získali po dojčení odsávačkou. Vďaka úprave polohy, prisatia a stláčaniu prsníka, ktoré vám ukáže poradkyňa osobne, budete môcť úplne prestať s odsávaním mlieka, pretože toto mlieko získa priamo bábätko pri dojčení.

Laktačná poradkyňa vám v priebehu týchto úprav dojčenia bude ukazovať, ako rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy nepije. Naučí vás tak rozlíšiť, ako pozorovaním dojčenia určiť, či bábätko získalo pri dojčení dostatok mlieka a či teda stačí to, čo vypilo z prsníka, alebo potrebuje dokŕmiť.

A ak by bolo bábätko potrebné dokŕmiť, laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako sa to dá tak, aby ste nemuseli použiť fľašu. Má zmysel vyhnúť sa použitiu fľaše s cumlíkom. Pretože pri používaní cumlíka (aj toho na fľaši, ale aj pri podávaní cumlíka na utíšenie bábätka) sa súčasne zhoršuje dojčenie. Dôvodom je, že cumlík učí bábätko prisávať sa pri dojčení nesprávne a učí ho používať iné svaly pri dojčení. To spolu spôsobuje, že klesá tok mlieka z prsníka a bábätko pri poklese toku mlieka nedokáže urobiť nič pre to, aby tok mlieka dokázalo regulovať. To je dôvod, pre ktorý pozorujete, že bábätko pri dojčení buď zaspáva alebo že sa začne po chvíli hnevať a plakať. Toto pri správnej úprave polohy, prisatia a pri stláčaní prsníka bábätko prestane robiť.

Laktačná poradkyňa MAMILA vám namiesto používania fľaše ukáže na dokrmovanie bábätka tento spôsob:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Laktačná poradkyňa vám tiež dá návod na to, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Neváhajte a obráťte sa na svoju laktačnú poradkyňu MAMILY čo najskôr, aby ste získali konkrétne rady, praktickú pomoc v osobnom kontakte a aby vaše bábätko bolo čo najskôr spokojnejšie.

Vyplňte krátky prieskum o tom, akú podporu dojčenia ste zažili v pôrodnici, v ktorej ste rodili.

Ak ste rodili na Slovensku, použitie tento odkaz.

Ak ste rodili v Českej republike, použite tento odkaz.

Môžete napísať aj svoj príbeh.

Vaša skúsenosť pomôže ďalším ženám pri výbere pôrodnice a pomôže tiež získať cennú spätnú väzbu o tom, aký je skutočný stav podpory dojčenia v slovenských a českých pôrodniciach.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri