Kvasinka na prsnikoch
Otázka
Dobrý deň, mám kvasinky na bradavkach a všade sa píše ženská ma dieťa ako aj matka preliecit pretože si to budeme odovzdávať. Syn ma na jazyku biely povlak takže to ma aj on. Gynda mi povedala aby som ho nakojila pokiaľ sa neoreliecime obaja. Problém je že síce odsavam mlieko a davam z fľašky ktorú aj vypije ale syn sa chce ukľudniť na prsníku. Som zúfalá. Doktorka mi predpísala kanesten masticku, candivak a flukonazol. Podľa mňa by som nemala dojčiť ak budem užívať flukonazol síce je ti tabletka na jeden deň ale aspoň 48 hodín by som nemala dojčiť lebo sa to dostane aj do mlieka.
Odpoveď
Milá Zuzana,
liečba kandidózy nepredstavuje dôvod na ukončenie dojčenia. Ak je potrebné preliečiť matku aj dieťa, dostávajú obaja svoje lieky a to, že žena popri tom dojčí, nepredstavuje problém. Práve naopak, keďže kvasinky sú bežnou súčasťou mikroflóry, to, čo je dôležité je, v akom prostredí sa nachádzajú a je kľúčové, aby tkanivo bradaviek nebolo mechanicky poškodené nesprávnym prisatím bábätka. Za bežných okolností sa totiž kvasinky nesprávajú patogénne ani na bradavkách, či v ústach bábätka. Ak má žena bradavky poškodené tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku, kvasinky, ale aj iné mikroorganizmy, môžu v týchto rankách zhoršovať poškodenie tkaniva a tým zhoršovať hojenie raniek, rozširovať rany a spôsobovať ďalšiu bolesť.
Ak máte poranené bradavky či ak pociťujete bolesť na bradavkách alebo v prsníkoch, je kľúčové podstupovať potrebnú liečbu a popri tom stále pokračovať v dojčení. Pretože fakt, že teraz mlieko odsávate a dieťaťu ho podávate z fľaše aktuálne znižuje vašu tvorbu mlieka a bábätko používanie fľaše učí nesprávnemu prisatiu a pohybu nesprávnych svalov pri pití. Stretávame sa s tým, že ak sa po preliečení bradaviek potom žena vracia späť k dojčeniu, bábätko sa v dôsledku týchto zmien nemusí vôbec chcieť prisať alebo ak sa prisaje, dokáže už pri prvom prisatí poškodiť tkanivo bradaviek späť do stavu, v akom boli bradavky pred liečbou.
Žena by sa teda mala liečiť a súčasne popri tom pokračovať v dojčení a tiež urobiť kroky, ktoré pomôžu zvýšiť tvorbu mlieka a zlepšiť prisatie bábätka. Pretože primárnou príčinou kandidózy na bradavkách je poškodenie tkaniva bradaviek nesprávnym prisatím bábätka. Preto vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
aby ste si dohodli osobné stretnutie, na ktorom sa o celej situácii porozprávate a laktačná poradkyňa vám ukáže, ako prisať bábätko tak, aby nepoškodzovalo tkanivo bradaviek. Tým, že sa odstráni primárna príčina – poškodzovanie tkaniva bradaviek, bude možné začať skutočne liečiť kvasinkovú infekciu bradaviek. Bez odstránenia primárnej príčiny bude totiž každá liečba neúčinná z dlhodobého hľadiska. Popri dojčení môžete používať lieky, ktoré vám predpísala lekárka, pričom pri ich používaní nemusíte robiť žiadne časové rozostupy medzi dojčeniami. Prečítajte si k tejto téme tento článok:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu