SK / CZ / UA / RU

Časté budenie bábätka na dojčenie

Otázka

Dobrý deň, malý ma 5a pol mesiaca a od jeho narodenia mame trosku problém so spánkom. Zvykol sa počas noci budiť tak každé 2h čo bolo pre mna náročne no vždy sa douspal pri dojčení mne však trvalo zaspať opätovne o niečo dlhšie. V 4.mesiacoch sa začal budiť každú pol hodinu výnimočne spí hodinu v kuse. Spi s nami v posteli a vždy zaspáva pri dojčení lenže pre mna je to strašne nepohodlne a neviem tak kvalitne spať, dlho mi trva zaspávanie a pri takto častom budení vlastne skoro vôbec nespím. Takýto problém som mala aj pred dieťaťom že som mala ľahký spánok a ľahko som sa budila. Snažila som sa urobiť naozaj všetko aby som zlepšila spánok malého ale aj moje samotné zaspávanie, zamedziť modrému svetlu, nepozerať do displeja mat večernú rutinu pre seba aj bábätko,piť ukľudňujúce čaje, hladat rôzne polohy pri dojčení aby mi to neprekážalo v spánku. Ale už som naozaj na pokraji, jeden problém je to budenie synčeka ale zároveň aj ja sama o sebe mam taký problematicky spánok že on sa len zobudí trochu sa pomrvi alebo zaplače a hneď mu dam prsník ale mam problém zaspat kým pije akoby neviem spat kým je na prsníku a neodpojí sa. S manzelom sme sa dohodli že by sme si nočnú starostlivosť rozdelili a na pár noci do týždňa alebo aspoň na 4-5 h by si ho bral aby ja som sa mohla vyspať ale neviem ako by to prebiehalo aby sa aj muž vyspal keďže ma fakt náročnú prácu. Syn je len kojení a nedostáva flašku takze vlastne neviem ako by fungovalo kŕmenie a celkovo to uspávanie a douspavanie. Viem že neodporúčate flašku iba pohárik ale to sme skúšali. Úprimne si neviem predstaviť že by toto zvládal muž v noci sám, cez deň ešte ako tak ale ospatý v prítmí to mi príde nereálne a hlavne nejde len o hlad ale on sa tak ududlá k spánku ale aj o dudlíku som čítala dosť veľa negatív ale momentálne v našej siituácií vnímam že naozaj potrebujeme nejakú pomôcku alebo čokoľvek co by mna odbremenilo aspoň na tie 4-5 hodín čo i len 2-3 krat do týždňa. Pretože ten nedostatok spánku už strašne cítim je mi zle fyzicky psychicky mam bolest hlavy neviem sa sústrediť som brutálne podráždená chcela by som materskú stráviť pekne a bábätko si užívať ale toto je naozaj trápenie. Nemyslim že ide o nejakú depresiu pretože v momente keď ma maly náhodou príležitostne lepšiu noc tak cítim instantné zlepšenie. S kojením je všetko ok prisatie dobre žiadne bolesti maly priberá, v tehu som chodila aj na kurz aj u nás bola laktačná všetko skontrolovať ale ja som evidentne len taká precitlivelá co sa týka spánku že neviem zaspat pri kojení, vždy som s tým mala problém aj pred dieťaťom musela byt uplna tma a ticho coz pri stále sa kojacom bábätku co sa budí a mrví je proste nereálne. Prosím o akúkoľvek radu aj za cenu že by to nejako narušilo dojcenie ale ja naozaj potrebujem co najrýchlejšie získať aspoň chvíľku nerušeného spánku. Čítala som tu veľa o tom že pri kojení a spoločnom spaní by malo dochádzať k tomu laktospanku ale u mna sa to proste nedeje. Pripadne viete odporučiť akúkoľvek flašku alebo cumlík ktoré by boli najmenej rizikové pre vznik komplikácií s dojčením ? Dakujem veľmi pekne za akúkoľvek radu. Snažila som sa o tom zistit si co najviac info ale neviem sa v tom reálne zorientovať možno preto že mi už mozog poriadne nefunguje z tej únavy

Anna | 05.04.2026, 12:32

Odpoveď

Milá Anna,

možno svoje vyspanie a odpočinok môžete uchopiť z inej strany - napríklad skúsiť spať, keď večer partner príde z práce a získať pár hodín spánku. Alebo bábätko nadojčiť a potom ho v noci víackrát môže partner uspať napríklad v nosiči alebo v šatke a na to nepotrebuje fľašku alebo cumlík - stačí pohyb v nosiči alebo šatke, toto sa dá naučiť. Môžete to začať skúšať a získavať postupne s týmto systémom skúsenosti. Okrem toho - vaše bábätko má už 5 a pol mesiaca - tým pádom už o pár dní môže začať jesť jedlo a váš partner ho môže nakŕmiť jedlom a dávať bábätku vodu z otvoreného pohárika a uspávať ho v nosiči alebo v šatke a tým pádom spánok a uspávanie nebudú výlučne na vás a je realistické, že získate 4 - 5 hodín spánku. Okrem toho môžete skúsiť nájsť spôsoby ako sa viac vyspať cez víkendy počas dňa aj noci - váš partner si môže vziať nadojčené bábätko nad ránom a vám dať 4 - 5 hodín spánku tým, že bábätko uspí a dá mu ráno na raňajky jedlo a nechá vás spať.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri