Odmietanie prsníka
Otázka
Dobrý deň, prosím o radu ohľadom dojčenia. Mám 9-týždňovú dcérku. Prvý týždeň sa prisávala normálne, ale bola dosť uplakaná a mala som pocit, že nie je dostatočne najedená, preto sme začali dokrmovať umelým mliekom z fľaše. Následne fungovala kombinácia dojčenia a dokrmovania (odsaté mlieko aj umelé mlieko) bez väčších problémov. Prvé problémy s dojčením sa objavili okolo 6. týždňa – začala sa pri prsníku hnevať, najmä keď sa tok mlieka spomalil. Toto obdobie prešlo a približne 2 týždne sa opäť kojila normálne. Momentálne však už 2–3 dni úplne odmieta prsník. Keď ho ponúknem, začne veľmi plakať a vôbec sa nechce prisať. Skúšala som dojčenie v pokoji, v noci, v polospánku, kontakt koža na kožu, odstriekanie mlieka pred dojčením, rôzne polohy aj ponúknuť prsník po tom, čo najskôr vypije trochu mlieka z fľaše, ale bez úspechu. Nakoniec ju vždy musím nakŕmiť z fľaše (odsaté mlieko alebo umelé mlieko). Z fľaše pije bez problémov a má dostatok mokrých plienok. Mlieko si pravidelne odsávam. Dcérka má diagnostikovaný reflux a po kŕmení často zvracia. Chcela by som sa opýtať: Je ešte šanca, že sa dcérka vráti k dojčeniu? A čo by ste mi odporučili robiť, aby sa opäť prisala? Ďakujem veľmi pekne za pomoc
Odpoveď
Milá Veronika,
v tejto situácii existujú spôsoby, ako pomôcť bábätku začať sa znova prisávať a zvýšiť príjem mlieka pri dojčení.
Bábätká reagujú na to, aký tok mlieka zažívajú pri dojčení. Pri dokrmovaní fľašou sa bábätko učí prisávať sa následne k prsníku plytko, čo spoznáte podľa toho, že pri prisatí bábätku vidíte kútik úst a pery, brada nie je hlboko zaborená do prsníka, ale prsníka sa len dotýka. Pri pití z fľaše bábätko zapája iné svaly, než je potrebné používať pri dojčení. A toto sa deje aj pri použití fľašiek, o ktorých ich marketing tvrdí, že ich je možné kombinovať s dojčením, že sú určené pre dojčené deti a podobne. Prečítajte si viac o tejto téme tu:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/
Fľaša poskytuje rýchly a stabilný tok mlieka a keď toto následne bábätko nezažíva pri dojčení, nedokáže udržať dostatočný tok mlieka a pri jeho spomalení sa začne odťahovať, hnevať, prehýbať do luku, plakať. Postupne môže začať dojčenie úplne odmietať.
V tejto situácii je kľúčové urobiť teraz tieto kroky:
- Zvýšiť tvorbu mlieka:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
Kým sa bábätko nezačne prisávať, naďalej pokračujte v odsávaní mlieka, najmenej 8x denne z oboch prsníkov 20 minút, aspoň raz odsávajte aj v noci. Po odsávaní môžete skúsiť ešte získať viac mlieka odstriekaním prsníkov.
- Obráťte sa na laktačnú poradkyňu MAMILY osobne:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
S laktačnou poradkyňou skúsite prisať bábätko tak, aby bolo motivované ostať na prsníku po tom, čo sa prisaje. To je možné nahradením dokrmovania fľašou takýmto spôsobom dokrmovania, ktoré sa deje priamo na prsníku:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Dokrmovanie laktačnou pomôckou nahrádza používanie fľaše a deje sa priamo pri dojčení, bábätko tak získava dostatočný tok mlieka a znova sa učí, ako sa má dojčiť.
Súčasťou takéhoto spôsobu dokrmovania je úprava polohy bábätka pri dojčení tak, aby jeho prisatie bolo hlboké a asymetrické:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Laktačná poradkyňa vám pomôže upraviť polohu bábätka pri dojčení tak, aby sa prisávalo v miernom záklone. Pri správnom prisatí by ste mali vidieť, že bábätko má zaborenú bradu do prsníka a pritom noštek je stále voľný. Bábätko bude pokrývať spodnou perou väčšiu časť dvorca než vrchnou a bude prisaté hlboko – nebude mu vidieť pery a kútik úst.
Laktačná poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia. Ukáže vám, ako pomáhať bábätku získať ešte viac mlieka stláčaním prsníka. Vďaka týmto úpravám bábätko dokáže vypiť všetko dostupné mlieko z prsníka, je motivované ostať na prsníku a postupne prestane dojčenie odmietať. Ak sa bude naspäť spoľahlivo prisávať, nebude už potrebné odsávať/odstriekavať mlieko.
Ak by sa zatiaľ bábätko nepodarilo prisať, kým sa začne prisávať, jeden dôležitý krok, ktorý vás poradkyňa naučí je, ako nahradiť používanie fľaše za kŕmenie bábätka z pohárika:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#I
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/
Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako upokojiť bábätko a pomôcť mu začať piť z pohárika a ako prejsť na takýto spôsob kŕmenia namiesto fľaše. Pri pití z pohárika sa bábätko neprisáva na cumlík a neučí sa nesprávnemu prisatiu. Používa navyše podobné svaly ako pri dojčení. To, že bábätko nebude mať čo sať, ho bude motivovať, aby sa začalo prisávať k prsníku. Zostaňte v kontakt s laktačnou poradkyňou až do času, kým sa situácia úplne nevyrieši, kým sa bábätko nezačne spoľahlivo prisávať a kým neodstránite dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku, teda kým neprejdete späť na výlučné dojčenie z prsníka.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu