Rychlý tok
Otázka
Dobrý den, mám 3tydenniho chlapečka. Laktace se mi v porodnici rozjela hned druhý den a to dost. S kojením na začátku problém vůbec nebyl - malý se chtěl kojit včas, mně to nevadilo, oba jsme byli spokojení. Cca týden/týden a půl nazpátek se to ale dost změnilo. Začal se u prsa šíleným způsobem vztekat, bouchal do něj, odtahoval se od něj. Vzdy tomu předcházelo velmi hlasité sání, mlaskání, zadychavani se. Taktéž se mi nejednou stalo, ze jsem malého kojila z jednoho prsu a pak jsem si všimla, že jsem ho pokapala mlékem z druhého prsu, které se hned samo spouštělo. Kojíme obvykle v leze (oba na bocích proti sobě), když jsem zkoušela ,,klasickou” sedící polohu s nim v náruči, tak to bylo naprosto nejhorší. Malý měl při porodu 3190g a hned o 5 dni později byl zpět na porodní váze - 3200g. Každopádně za další týden přibral jen 100g, to byl ten týden, kdy už se pravidelně vztekal. Hned mě napadlo, že přijímá kvůli tomu vztekání malo mléka. Původně jsem byla pyšná, že již pije efektivně (kojil se pak uz jen například 10 minut), ted uz vim, ze ani ne tak efektivně jako spis, ze se nenakojil dostatečně. Chtela jsem se ujistit, tak jsem ho jednou takto bezne nakojila, on se zase vztekal, zkusila jsem ho dokrmit odstrikanym mlékem z lahvičky - pocitala jsem, ze chtit nebude, no k memu prekvapeni vypil asi 50ml mléka jeste, coz po něčem co jsem myslela, ze je plnohodnotné kojeni je celkem dost na takto malé mimi. Mléka malo rozhodně nemam, obvykle z obou prs dohromady dokážu odsát jednou za 2-3 hodiny 150ml, což si myslim, ze je vice než dostačující pro tu fázi života ve které jsme. Takze ma otazka je co s tim? Ted již par dni odsávám a dávám mu mléko v lahvičce, on i tak chce prso - z lahvičky se napije, vypije toho dost, ale jde stále po prsu, je mi jasne, ze to neni jen o samotném aktu koneni, ale chce citit i tu blízkost. Všude jsem cetla, ze mléko před kojením lehce odstříkávat do pleny, lehce odsát a podobne, dnes v noci jsem si rekla, ze ho zkusim kojit jako dřív jen s tím rozdílem, ze budu odstříkávat. Ani to nepomohlo naplno, i tak se vztekal, i tak polykal hodně vzduchu, i tak se odtahoval, takze ted tu sedim a opět ho dokrmuji z lahvičky. Řekla bych, ze přisáti je ok, vše je ok, az na ten rychlý tok. Co s tim? Moc dekuji
Odpoveď
Milá Adel,
keď bábätká na prsníku reagujú na tok mlieka, typicky sa správajú nespokojne, odťahujú sa od prsníka, hnevajú sa, prisávajú sa, púšťajú sa, plačú. Najčastejšie takto reagujú, keď tok mlieka poklesne. Takouto situáciou sú paradoxne viac ohrozené bábätká, ktorých matky majú spočiatku veľmi veľa mlieka a bábätká potom takto reagujú, keď tok mlieka poklesne. Môže sa zdať, že samotná tvorba mlieka je ešte stále pomerne vysoká, mnohé ženy odsajú dosť veľa mlieka. Ak však popisujete, že bábätko začalo menej priberať a medzičasom začalo dostávať fľašu (hoci s odstriekaným mliekom), má zmysel pozrieť sa na dojčenie osobne s laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Pre to, aby bábätká boli schopné regulovať tok mlieka (a to či už je tok mlieka rýchly, vysoký alebo ide naopak o nízky tok mlieka), je potrebné, aby boli správne prisaté. To znamená, že pri prisatí má bábätko hlavičku v miernom záklone, prisaje sa hlboko do prsníka, tak, že sa zaborí do prsníka brada a nebude vidieť kútik úst a pery, ale noštek bude stále pri tom voľný. Bábätko by malo pokrývať väčšiu časť dvorca prsníka spodnou perou než vrchnou. O prisatí rozhoduje aj to, či bábätko nemá prirastené uzdičky. Všetky tieto faktory vám odporúčame zhodnotiť s laktačnou poradkyňou MAMILY v osobnom kontakte, pretože laktačná poradkyňa sa zameria na detaily, ktoré nie je jednoduché odlíšiť prostredníctvom fotografií či videí.
Následne vás laktačná poradkyňa MAMILY naučí rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia. Uvidíte tak spoločne, v akej situácii bábätko reaguje nespokojnosťou. Zhodnotíte pitie bábätka a jeho celkový príjem mlieka z prsníka. Laktačná poradkyňa vás naučí, ako pomôcť bábätku získať viac mlieka stláčaním prsníka po tom, čo upravíte prisatie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Laktačná poradkyňa MAMILY vám tiež ukáže, ako nahradiť používanie fľaše dokrmovaním bábätka priamo pri prsníku takto:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Vo vašom prípade je skutočne veľmi dôležité vyhodnotiť situáciu osobne a urobiť rozhodnutia po vyhodnotení pitia a správania bábätka na prsníku. Stretnite sa preto s laktačnou poradkyňou MAMILY čo najskôr.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu