Dojčenie a zvracanie z prejedenia u novorodenca
Otázka
Dobrý deň. Mám dvojtýždňovú dcérku a dojčím. Malinká by chcela byť na prsníku stále- čo by mi vôbec nevadilo. Problém je, že “nemá mieru” veľa sa napapá a potom vracia. Ale že prúdom a všetko-čiže pre mňa ako novomamu hrôza vidieť… nevracia takto po každom jedle, iba po výdatnom dojčení, priberá veľmi pekne, ciká a kaká dosť, vačšinou sa to stane 1x za deň-dva, čiže žiadne alarmujúce signály. Lekárovi som volala a povedal mi, že mám dojčiť menej a častejšie, čo znie pekne ale dieťatku to nevysvetlím… Mne naozaj nevadí, že by chcela byť stále na prsníku, je to malé dieťa, ktoré sa inak upokojiť nevie a cíti sa pri tom bezpečne.. ale čo keď akonáhle je na prsníku dlhšie, “preleje” sa mliekom (lebo aj hltá, ja mám veľa mlieka, doslova samé tečie..) a potom vracia a ja z toho teda naozaj nemam radosť a nechcem aby vracala… čo by mohlo pomôcť prosím? Ja som zúfalá… malinká je uplne úžasné bábätko, ale posledné dva dni, čo sa snažím dojčiť “menej ale častejšie” je to katastrofa, stále nervozita plač… s vracaním to naozaj pomáha, ale čo z toho keď bábo je nervózne.????
Odpoveď
Milá Veronika,
môžete sa vrátiť k tomu, ako ste sa starali o dcérku pred tým – dojčiť ju vtedy, keď dojčenie potrebuje a dojčiť ju tak dlho, ako má o dojčenie záujem. Dojčenie bábätka podľa potrieb je aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dôležitým krokom pre to, aby dojčenie bolo úspešné. Ak bábätko priberá, prospieva a je inak zdravé, riešením tejto situácie nie je obmedzovanie dojčenia, pretože takýto zásah znižuje tvorbu mlieka a to zvyšuje riziko predčasného odstavenia bábätka a navyše, ako sama pozorujete, spôsobuje, že zo spokojného bábätka sa stalo uplakané a nervózne bábätko. Starostlivosť o nespokojné bábätko je veľmi náročná a zvyšuje riziko, že bábätko dostane cumlík či komerčnú umelú výživu na dokŕmenie, pritom ani jedno z toho vaše bábätko nepotrebuje a oba tieto zásahy majú potenciál uškodiť dojčeniu.
Je pochopiteľné, že nechcete, aby bábätko trpelo. Grckanie po dojčení tak, ako ho popisujete, je však pri bábätku, ktoré je inak zdravé, úplne normálne. Takéto grckanie nie je analogické k situácii, kedy zvracia dospelý človek. Vidíte sama, že hoci bábätko párkrát do dňa vygrclo, hoci aj väčšie množstvo mliečka, bolo pri tom spokojné a pritom naďalej priberalo a teda získavalo dostatok mlieka. Bábätká v tomto veku majú veľmi malé množstvo žalúdočnej kyseliny, necítia sa teda pri grckaní tak, ako dospelý človek pri zvracaní. Väčšina bábätiek sa vôbec netvári nespokojne, keď im nejaké mliečko vygrcne a prípadne sa chcú znova dojčiť, pretože pri dojčení sa tráviaca sústava hýbe smerom od ústnej dutiny a bábätko sa cíti dobre. Nemusíte sa teda obávať, že robíte niečo zle, keď nechávate bábätko dojčiť sa často alebo dlho a potom grcká. To neznamená, že je prejedené, že mu je zle, ako človeku, ktorý zjedol veľa jedla. Väčšina bábätiek v priebehu dňa grcká. Pritom môže mlieko, ktoré bábätko vygrcká byť riedke, alebo natrávené, môže grckať oblúkom a to aj väčšie množstvo. Ak toto samo osebe nie je sprevádzané ničím iným, bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je potrebné grckanie nijako riešiť, hoci to pochopiteľne rodičov dokáže znepokojiť. Niekedy dokonca mliečko vytečie von noštekom, napríklad, ak sa bábätko dojčí v ľahu. To je spôsobené tým, že ústa a noštek bábätka sú prepojené. Nepredstavuje to však problém, pretože materské mlieko má vynikajúce vlastnosti, vďaka ktorým pri prechode noštekom pomáha zo sliznice odstraňovať vírusy, baktérie a napomáha zlepšovať imunitu bábätka tým, že vystieľa sliznice (najskôr keď ide do žalúdka a potom znova pri grckaní).
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu