SK / CZ / UA / RU

Zelená stolice při konzumaci živočišného mléka

Otázka

Dobrý den. Od těhotenství jím množství mléčných výrobků a pila jsem cca půl litru kravského mléka denně. Plně kojené miminko prospívá, netrápí ho koliky, ale dost ublinkává. Ve 2,5 měsících se barva stolice najednou změnila ze žluté na jasně zelenou. Po třech týdnech trvání jsem zkusila vysadit veškeré mléčné výrobky, do dvou dnů byla stolice zase žlutá. Poté jsem snědla ovčí jogurt a zase zelená. Jedná se tedy o abkm(žádné jiné např.kožní příznaky nejsou) a mám nadále pokračovat v eliminační dietě? Děkuji za odpověď.

Lucie | 04.06.2026, 09:27

Odpoveď

Milá Lucie,

samotná barva stolice není signálem alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a změna barvy stolice není diagnostická. Stolice kojeného dítěte nemusí mít jenom žlutou barvu, zelená barva nemusí nic znamenat. Pokud je v ovčím jogurtu jenom ovčí mléko bez přidání kravského mléka, tak pak se nemůže jednat o alergii na bílkovinu kravského mléka. Ublinkávání může u dobře prospívajícího kojeného dítěte být také normální. Z toho, co jste napsala, není jednoduché vědět, jestli má u vás eliminační dieta smysl. Alergie na bílkovinu kravského mléka je u výlučně kojených dětí raritní diagnóza. Otázka je, jaké zlepšení zdravotního stavu byste díky eliminační dietě pozorovala. Pokud by miminko mělo nějaké zásadní projevy a diety by pomáhala, aby se cítilo lépe, tak je možné, že by měla význam. Nejsme si jisti, jestli toto je váš případ. Toto vše platí bez ohledu na množství kravského mléka a mléčných výrobků, které konzumujete.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri