SK / CZ / UA / RU

Problém s dojčením

Otázka

Dobrý deň! Mám synčeka, ktorý bude mať za týždeň 3 mesiace. Od samého začiatku kojím, nedokrmujem umelým mliekom. S prsníkmi ani bradavkami problém nemám, mliečka mám tiež dosť. Občas malému dáme odsaté mlieko z fľašky, keď potrebujem ísť niekam preč na dlhší čas, ale stáva sa to veľmi ojedinele. Od narodenia ho kojím na kojacom vankúši, ktorý sme dostali v pôrodnici. Na tento spôsob kojenia som si zvykla a mne vyhovuje. Doteraz sme problém s kojením nemali, no za posledné zhruba 2 týždne nastala zmena. Keď si malého položím na kojaci vankúš a ideme kŕmiť, začne veľmi plakať. Ešte sa ani prisať nestihne a už plače. Ani sa neprisaje. Je potrebné ho trošku ponosiť a upokojiť. Väčšinou sa mi ho podarí nakojiť, keď je zabalený v zavinovačke. V nej ho trošku ponosím, upokojím a potom sa prisaje a papá. Niekedy však aj počas toho kojenia chytí rev a opäť ho musím trošku upokojiť a ponúknuť prsník znova. Zaujímavé však je, že cez noc sa to nedeje. Cez noc pekne papá na kojacom vankúši a nemusí byť ani v perinke. Cez deň však robí toto. Občas sa ho podarí aj cez deň nakŕmiť na vankúši mimo zavinovačky, ale posledné dni sa mi to podarilo väčšinou len v zavinovačke. Snažím sa ho kojiť v tichej miestnosti, aby ho nič nevyrušovalo ani cez ten deň. No zatiaľ som neprišla na to, čo by mu mohlo vadiť alebo prečo sa to deje. Urobil to aj, keď mu bola daná fľaška, keď som bola preč. Tiež najprv plač a až po upokojení sa napapal. Skúšala som mu dať papať aj skôr aj neskôr, či to nie je tým, že je veľmi hladný alebo naopak málo hladný, ale nespozorovala som nejakú zmenu. Vopred ďakujem za akúkoľvek radu.

Dominika | 06.07.2026, 15:07

Odpoveď

Milá Dominika,

bábätká sa takto správajú, keď reagujú na tok mlieka, ktorý vnímajú ako nedostatočný. Príčinou tohto správanie je prisatie bábätka, ktoré nie je správne. Pri správnom prisatí má bábätko bradu hlboko zaborenú do prsníka, tak že ju nie je vidieť a nie je mu vidieť kútik a pery, pritom noštek je stále voľný. Bábätko by malo pokrývať väčšiu časť dvorca prsníka spodnou perou než vrchnou. Ak je bábätko prisaté plytko, je mu pri prisatí vidieť pery, kútik a brada, nedokáže dobre ovládať tok mlieka, ktorý získava na prsníku. Prisatie bábätko môže ovplyvňovať aj prirastená podjazyková uzdička.

Plytkému prisatiu sa bábätko učí aj pri používaní fľaše a pri mnohých bábätkách stačí, aby dostali fľašu ojedinele. Je možné, že teraz takéto správanie bábätka pozorujete aj pri podaní fľaše.

V reakcii na zníženie toku mlieka sa typicky bábätká správajú tak, že sú ľahko vyrušiteľné pri dojčení, mnohé ženy preto začnú bábätko dojčiť v pokojných podmienkach, v tichej miestnosti. Tiež je typické, že bábätko sa prisáva a dojčí ochotnejšie v čase, kedy je v polospánku – precitá sa alebo zaspáva. Preto pozorujete, že v noci sa toto správanie bábätka nevyskytuje.

V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a vytvárať pre bábätko dostatok príležitostí na to, aby bolo ochotné sa prisať. Preštudujte si tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

v ktorom nájdete tipy, ako zvýšiť fyzický kontakt s bábätkom. Bábätko v tejto situácii potrebuje zažívať príjemné chvíle, keď bude u vás v náručí, v nosiči alebo v šatke, spojte dojčenie s pohybom, ponúknutím prsníka v šatke. Nenúťte ho do dojčenia, keď prsník odmietne, pokúste sa ho utíšiť a prsník mu ponúknite, až keď bude spokojné. Vystihnite chvíle, kedy bábätko bude rozospaté. Ponúknite bábätku prsník v novej polohe, za iných okolností, na ktoré nie je zvyknuté, aby ste predišli tomu, čo pozorujete teraz, že bábätko už po položení na vankúš očakáva dojčenie a hnevá sa, že bude zažívať tok mlieka, aký mu nevyhovuje.

Skontaktujte sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania. S laktačnou poradkyňou MAMILY vyhodnoťte tiež faktory, ktoré mohli prispieť k takémuto správaniu bábätka. Okrem používania cumlíka a fľaše existujú aj ďalšie možné príčiny, napríklad používanie hormonálnej antikoncepcie, niekedy sa tvorba mlieka môže znížiť po ochorení, ktoré bolo spojené s horúčkou (napr. črevná viróza). Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Prisávajte bábätko v kontakte koža na kožu, vyberte ho zo zavinovačky. Zavinovačka núti bábätko prisávať sa s hlavičkou v predklone. Na pohodlné pitie však potrebuje bábätko (aj dospelý človek) mať hlavičku v miernom záklone. V predklone sa navyše do prsníka zaborí noštek a nie brada, pre správne prisatie je to potrebné presne naopak. Úpravou polohy sa dá bábätku pomôcť, aby začalo získavať z prsníka viac mlieka. Laktačná poradkyňa MAMILY vám v osobnom kontakte ukáže, ako upraviť polohu bábätka tak, aby získavalo čo najviac mlieka a ako mu pomôcť získať ešte viac mlieka stláčaním prsníka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Zostaňte s laktačnou poradkyňou MAMILY v kontakte, táto situácia si vyžaduje trpezlivé riešenie pre postupné zlepšovanie, ktoré nenastane zo dňa na deň. Laktačná poradkyňa vám bude poskytovať na mieru šité odporúčania podľa toho, ako sa bude situácia aktuálne vyvíjať.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri