Kojení v těhotenství po předčasném porodu
Otázka
Dobrý den, snažila jsem se pročíst snad všechny otázky a odpovědi u vas týkající se kojeni v těhotenství. Předchozí těhotenství skončilo pro pPROM v 35tt (+růstová restrikce). Nyní jsem zjistila ze jsem v 5tt zatímco staršímu dítěti je 19 měsíců. Kojeni miluji ja i dítě. Zkoušela jsem odstavit ale je strašný plac s třepe se. Ja na to psychicky nemam. Gynekoložka mi doporučila přestat kojit kvůli nutriční a energetické zátěži plus uvolňování oxytocinu. Vím, ze mam v anamnéze předčasný porod. Na imunologii ani hematologii se nenašel žádný důvod proč předchozí těhotenství skončilo předčasně. Mam užívat protesteron 200mg vaginálně 2-0-2 do 16tt a 1-0-1 do 36tt. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu kojením zvýším riziko komplikací v tomto těhotenství a zda pokud by mi vyšlo riziko preeklampsie a byl nasazen aspirin zda vůbec kojit jde. Dekuji za odpověď. Popřípadě zda je vůbec možné dítě odstavit a 6 měsíců nekojit a pak kojit tandemově- bude starší chtít a umět to, ikdyz teď je milovník prsou?
Odpoveď
Milá Kristýno,
blahoželáme vám k ďalšiemu tehotenstvu. Dojčenie nezvyšuje riziko potratu alebo predčasného pôrodu kvôli uvoľňovaniu oxytocínu. Vo vedeckej literatúre však neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali predstavu, že počas ďalšieho tehotenstva by žena mala prestať dojčiť staršie dieťa. A milióny žien, ktoré dojčili počas ďalšieho tehotenstva dokazujú, že to tak skutočne nie je. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú potrat alebo predčasný pôrod, ani predčasné odtečenie plodovej vody. Matkino telo je v období dojčenia zvyknuté na stimuláciu bradaviek počas dojčenia a táto stimulácia nie je dostatočná na to, aby vyvolala predčasný pôrod, a to ani neskôr v tehotenstve, ženy teda nemusia ukončiť dojčenie po 6 mesiaci, či neskôr. V dojčení počas tehotenstva môžete pokračovať aj v prípade, že potrebujete dopĺňať hladinu hormónu progesterónu, rovnako by ste mohli pokračovať v dojčení aj popri používaní Aspirinu. Je pochopiteľné, že vzhľadom na komplikácie pri prvom tehotenstve, sa obávate. Mnohí ľudia v tejto situácii nebudú považovať dojčenie za dôležité a tak sa môže zdať, že preventívne je jednoduchšie povedať žene, aby prestala dojčiť, pretože sa predsa aj tak nič nestane. Lenže na dojčení záleží aj teraz, dojčenie je pre 19-mesačné dieťa naďalej dôležité aj z výživového hľadiska, ale aj z hľadiska rozvoju mozgu a aj z hľadiska vplyvu na imunitu dieťaťa (čo môže byť dôležité aj z pohľadu nového tehotenstva, ak dojčenie bude pomáhať dieťaťu, aby s väčšou pravdepodobnosťou neochorelo, toto bude predstavovať ochranu aj pre nenarodené bábätko). V 1,5-roku života dieťaťa vystupujú do popredia aspekty dojčenia, ktoré pomáhajú dieťaťu zvládať sociálne náročné situácie, vzťahy, dojčenie je kľúčové pre to, aby dieťa dokázalo zaspať, udržať sa v spánku. Práve preto je ukončenie dojčenia v tomto čase také náročné. Presvedčiť 19-mesačné dieťa, aby sa nedojčilo, je mimoriadne náročné a celý tento proces prináša obrovskú záťaž a stres aj pre matku takéhoto dieťaťa. Preto by odporúčanie ukončiť dojčenie malo byť skutočne opodstatnené. Dojčenie však nevytvára nutrične ani energeticky záťaž navyše, keď je žena tehotná. Práve naopak, z pohľadu toho, že ukončenie dojčenia znamená kompletne zmeniť systém starostlivosti o dieťa, ktoré dlhú dobu protestuje proti takejto zmene, znamená pre tehotnú ženu obrovskú záťaž navyše. Starostlivosť o 1,5-ročné dieťa je náročná sama o sebe. Dojčenie práve z energetického hľadiska vytvára chvíle, kedy si žena môže aspoň na chvíľu vydýchnuť a jednoducho len dojčiť a pri tom ležať a odpočívať.
Ak by ste sa rozhodli prestať dojčiť v tehotenstve, nie je zaručené, že po pôrode sa starší syn bude ochotný vrátiť k dojčeniu, hoci poznáme prípady, kedy sa dieťatko prestalo dojčiť v priebehu tehotenstva a po narodení súrodenca sa k dojčeniu vrátilo a určite to stojí za to aspoň to vyskúšať.
Na tieto otázky sa nás často ženy pýtajú práve preto, že pre mnohých lekárov či lekárky sa zdá jednoduchšie povedať, aby sa dojčenie ukončilo, pretože dojčenie nepovažujú za dostatočne dôležité, jedinečné a potrebné. Preto si môžete prečítať tieto podrobné vysvetlenia, aj s vedeckými štúdiami v odkazoch, ktoré spracoval medicínsky tím MAMILY:
https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu