SK / CZ / UA / RU

Priberanie

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Moja dcérka ma 6 mesiacov a ma 9kg 72cm 43 obvod hlavičky všetci mi hovoria že je veľká a že by som ju mala menej dojčiť. Dojčím na požiadanie. Bude mať problém s obezitou?

Milena | 25.08.2026, 18:58

Odpoveď

Milá Milena,

pokračujte v tom, čo robíte, dojčenie vášho bábätka podľa jeho potrieb nespôsobuje obezitu. Práve naopak, dojčenie je prevenciou obezity. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že dojčenie by malo prebiehať podľa potrieb bábätka a že takéto dojčenie je základnou podmienkou úspešnosti dojčenia. Dojčenie nijako neobmedzujte a nečasujte. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, potom je ich priberanie a rast v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že bábätko priberá nadmerne. Nie je vhodné takémuto dieťaťu dojčenie obmedzovať, časovať, či nahrádzať dojčenie vodou alebo podaním cumlíka. Riziko obezity v neskoršom veku podľa štúdií zvyšuje práve krátkodobé dojčenia alebo nedojčenie dieťaťa. Priberanie bábätiek by sa malo hodnotiť podľa tzv. percentilových grafov vypracovaných pre dojčené deti podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Tieto grafy uvádzajú veľký rozptyl podľa toho, na ktorom percentile sa bábätko nachádza. Pretože niekto normálny môže byť malý a niekto tiež úplne normálny, priberá viac. Percentilové grafy sú pritom vyjadrením toho, ako normálne rastú zdravé deti. Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov žien, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri