SK / CZ / UA / RU

Kolísavá tvorba mlieka

Otázka

Mám 3,5 mesačného synčeka, ktorý je výlučne dojčený, váži 6400g. Asi mesiac sa potýkame so štrajkom, ktorý začal nenápadne, že malý začal otáčať hlavu a tým pádom púšťal bradavku a nemal dokonalé prisatie. Tým sa znížila tvorba mlieka a začal štrajk. Pomocou vašich videí a rád som tvorbu mlieka opäť zvýšila, až tak, že to nevládal dopiť, v noci, keď spí 7 hod, sa mi prsia veľmi nalievali a musela som odstriekavať. Štrajk však naďalej napriek dostatku mlieka trvá a tým sa tvorba opäť znižuje. Túto nestabilitu tvorby pozorujem od začiatku - akonáhle malý nedopíja všetko, tvorba začne veľmi ustávať, potom prejdeme na kojenie z oboch pŕs a zase to prestrelí opačným smerom. Teraz do toho ten štrajk, kedy je veľmi ťažké udržať správne prisatie, robí to i v polospánku a v noci ma začal do bradaviek kúsať. Neviem, čo si s tým mám počať, dojčenie je veľmi bolestivé a občas je to riadny "boj". Bohužiaľ s laktačnou poradkyňou sa skontaktovať nemôžem, žijem v zahraničí. Vopred ďakujem za radu.

Mataaa | 22.07.2013, 19:49

Odpoveď

Milá Mataaa,

situáciu, ktorú popisujete, je veľmi náročné zodpovedne vyhodnotiť bez možnosti pozorovania dojčenia. Odporúčame vám obrátiť sa na poradkyne z nášho zoznamu, ktoré poskytujú poradenstvo prostredníctvom Skype:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prečítajte si tiež tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a pokúste sa odstrániť všetky možné príčiny, pre ktoré by mohla tvorba mlieka klesať. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka.

Situácia, ktorú popisujete, naznačuje zníženie tvorby mlieka (správanie sa bábätka, hryzenie pri dojčení).

Okrem toho si prečítajte tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Zamerajte na možnosti vymenované v bode 5. spomínaného dokumentu – teda na opatrenia zvyšujúce fyzický kontakt s bábätkom. Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri