Dojcenie a operacia

Martina    03.08.2013, 08:24

Mila Mamila,chcela by som Vas poprosit o radu tykajucu sa dojcenia pred a po operacii.Konkretne ide o mojho 18mes. syna,ktory je dojceny na poziadanie a v najblizsich dnoch ho caka operacia v plnej narkoze.Viem,ze pred operaciou a ani po sa nesmu prijimat tekutiny ani ziadna strava,ale tyka sa to aj materskeho mliecka ? Poradte prosim ako pomoct syncekovi zvladnut stres okolo hospitalizacie ak sa nesmie dojcit.Dakujem za odpoved a zelam vsetko dobre.

Milá Martina,

na túto tému dostanete rozporuplné informácie. Mnohé z nich pochádzajú buď z nepochopenia materského mlieka a jeho zloženia alebo z toho, že ak sa dozviete, že nemáte dojčiť od polnoci pred operáciou, tak sa predpokladá, že človek odvtedy spí, ale neuvažuje sa o tom, že dojčené dieťa sa v noci budú a chce byť dojčené.

Materské mlieko sa z tohto hľadiska považuje za "čistú tekutinu", a preto je možné dojčiť do času 2 hodiny pred operáciou (hoci toto nie je niečo, čo vám musia uznať). Tie dve hodiny bezprostredne predchádzajúce operácii skúste prežiť tak, že dieťatko zabavíte, pripravte si špeciálne na tento účel niečo, čo by ho zaujalo.

Po operácii môžete dojčiť hneď, ako dieťatko bude mať chuť a vyjadrí záujem o dojčenie. Nemusí byť predtým schopné vypiť nič iné. Ak má záujem dojčiť a prisaje sa a bude piť, tak dokáže koordinovať všetko potrebné na to, aby aj piť mohlo.

Ak bude po operácii odmietať iné jedlo, výhradne ho dojčite do času, kým o jedlo prejaví záujem. Jedlo mu nevnucujte, počkajte.

A máte pravdu, dojčenie môže výrazne pomôcť, aby dieťa lepšie znášalo stres spojený s pobytom v nemocnici a novým prostredím a po operácii mu bude pomáhať zmierňovať prípadné pocity bolesti a nepohodlia. Dojčením môžete svojmu dieťaťu výrazne túto situáciu uľahčiť.

Ak používate nejaký nosič, vezmite si ho se sebou do nemocnice a ak chcete, spite spoločne so synčekom v posteli počas pobytu v nemocnici.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a operacia