Dojcenie a strata vahy u matky

Olga    04.08.2013, 10:18

Dobry den , mam na vas trochu nezvycajnu otazku... kojim 17 mesacnu dceru, dost som schudla a rada by som sa dala do poriadku, citim,ze mi to uz ubera sil. Prakticka lekarka tvrdi, ze by som uz mohla malu odstavit, aby som sa dala do poriadku, detska tvrdi, ze aby som kojila malu co najdlhsie... ako sa dat do poriadu po fyzickej stranke ? .. malu kojim casto aj cez den, hlavne teraz v takychto horucavach, ale aj v noci... mam 170 cm a vahu uz asi 53 kil, sama sebe sa uz nepacim, rada by som pribrala s kojila nadalej . dakujem

Milá Oľga,

dlhodobé dojčenie je nesmierne dôležité pre zdravie mamičiek, a ovplyvňuje ho pozitívne. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dlhodobo dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti.

Je správne, že svoje 17-mesačné dieťa dojčíte a že ho dojčíte často. Prečítajte si viac v tejto sekcii:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Čo sa týka stravovania, obdobie dojčenia si nevyžaduje nejaké špeciálne stravovanie, ani neexistujú nejaké špeciálne požiadavky na stravu či doplnky stravy. Schudnutie po pôrode na pôvodnú hmotnosť je normálne a je vlastne pozitívom dojčenia. Aby ste nechudli viac, jedzte dostatočné množstvá primeranej stravy. Ak chudnete viac napriek tomu, že jete dostatočné množstvá primeranej stravy, je príčinu potrebné hľadať inde a príčina nesúvisí s faktom, že dojčíte. Pokračujte v dojčení a priberanie riešte s odborníkom v tejto oblasti.

Prečítajte si aj tieto podobné otázky z poradne:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1263

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1402

A tento článok:
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/pri-prevencii-rakoviny-prsnika-sa-zabuda-na-ochranu-dojcenim.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a strata vahy u matky