Tandemové dojčenie

Sona    13.08.2013, 14:40

O dva mesiace čakám bábätko a moja staršia dcérka je ešte stále zvyknutá dojčit sa (ak tam vôbec ešte nejaké mliečko je :) pred spaním. Chcela by som pokračovať aj po narodení druhej. Keď ich budem dojčit obe, má mať každá vyhradený svoj prsník (staršia už pije iba 2-3 x denne), alebo to môžem striedať ? Ak by bola staršia chorá, asi by som mala zabrániť, aby mladsia po nej pila...

Milá Soňa,

to, že sa dcérka počas tehotenstva dojčí, je výborné a to bez ohľadu na množstvo mlieka, pretože dojčenie je viac ako len samotné materské mlieko. Okrem mnohých iných funkcií vám pomáha dcérku uspať a podobne.

Je možné dojčiť obe deti tandemovo. Ohľadne prsníkov a ich striedania uvidíte, ako sa situácia vyvinie, nie je žiaden dôvod na to, aby každé bábätko malo vyhradený svoj prsník, pokojne ich môžete striedať a striedanie prsníkov je pravdepodobne v tejto situácii lepšie.

Ak by bola staršia dcérka chorá, nie je dôvod brániť mladšej v tom, aby pila po nej z prsníka. Materské mlieko bude obsahovať protilátky, ktoré budú pomáhať obom deťom, aj mladšej.  Toto vôbec nemusíte riešiť. Nehovoriac o tom, že choroba medzi deťmi - ak sa má preniesť - tak sa prenesie ešte skôr, ako budete vedieť, že je staršia dcérka chorá, a navyše aj bez ohľadu na dojčenie istotne nezabránite vzájomnému konktatku detí, keď bude jedno či druhé choré.  

Okrem toho vám môže pomôcť, ak si nájdete podpornú skupinu dojčiacich mamičiek, z ktorých niektoré možno dojčia deti tandemovo a bude si môcť vymienať praktické skúsenosti.

Prečítajte si aj tieto články o skúsenostiach mamičiek s tandemovým dojčením:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/d28v29ojcenie-pribeh-mk.pdf

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/tandem-ak.pdf

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/tandemove-dojcenie-vm.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové dojčenie