SK / CZ / UA / RU

Mononukleóza a dojčenie

Otázka

Práve mi na základe výsledkov vyšetrenia protilátok v krvi a ich vysokej hodnoty stanovili diagnózu infekčná mononukleóza, mám obavy o zdravie svojho dieťatka, má 5 mesiacov, ale narodilo sa predčasne o 2,5 mesiaca, je plne dojčené... je správna moja domnienka, že ak mám vysoké hladiny protilátok v krvi a materské mlieko sa z krvi tvorí, tak tieto protilátky prechádzajú do neho a sú pre moje dieťatko tou najlepšou ochranou??? Konzultáciu na infekčnom oddelení mám ešte len pred sebou, ale mám obavy, že mi budú lekári zakazovať dojčenie, buď ako ochranu pred možným nakazením pri dojčení kvapôčkovou infekciou, alebo z dôvodu užívania nejakých liekov...Ďakujem!

Janka | 13.08.2013, 23:13

Odpoveď

Milá Janka,

ak máte infekčnú mononukleózu, tak kým ste sa dopracovali k diagnóze, tak ju máte už určitú dobu. To znamená, že pre vaše bábätko je nesmierne dôležité, aby práve teraz bolo dojčené. Máte pravdu, že špecifické protilátky dostáva vaše bábätko práve prostredníctvom materského mlieka. Navyše, protilátky sú len jeden z mnohých iných spôsobov, ktorými dojčenie chráni vaše bábätko, v materskom mlieku je oveľa viac faktorov, okrem protilátok, ktoré bábätko chránia.

Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak by ste bábätku všetku túto rozmanitú ochranu dojčením plus stovky iných látok odobrali.

Infekčná mononukleóza nie je dôvod na to, aby vám zakazovali dojčiť. Čo sa týka liekov, za bežných okolností, nebudete potrebovať žiadne lieky, keďže neexistuje liek, ktorý by infekčnú mononukleózu liečil. Akékoľvek lieky, ktoré by ste potencionálne mohli užívať, sú len lieky, ktoré by trošku zmiernili príznaky ochorenia (napríklad, ak máte teplotu či bolesť v hrdle). Všetky tieto lieky môžete užívať bez akýchkoľvek obmedzení v dojčení. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri