SK / CZ / UA / RU

Nocne dojcenie a zubny kaz

Otázka

Dobry den, mam 22 mesacnu dcerku, ktoru dojcim - v poslednej dobe uz len pred spanim na obed a vecer a potom si viackrat cucne v noci a nadranom je na mne nalepena tiez :). V poslednom case sa jej zhorsilo zafarbenie 4 hornych prednych zubkov a mam pocit ze zacina mat nazltle i ocne. Ma tam akoby zlto-hnedy povlak, ten vsak nejde dole cistenim. Dcera nepije caje, nepouziva flasu, okrem vody jej dam obcas na ranajky dzus, ale vypije ho naraz. Sladke jej nechuti, len veci co prirodzene obsahuju cukor ako ovocie. Snazim sa jej davat mrkvu, jablcko nech si zubky mechanicky cisti a neje len kasicky. Kedysi s cistenim bojovala, teraz spolupracuje no nelepsi sa to. Zubara som zatial konzultovala len ja, kedze mi tvrdil, ze ju nepotrebuje vidiet. Jeho tvrdenia boli upokojujuce a tvrdil ze pri riadnej ustnej hygiene ani nocne dojcenie nie je problem, lebo ciste zubky sa za noc nestihnu pokazit. Zacinam vsak mat obavy ci osobne stretnutie nebude predsalen nevyhnutne. Citala som vasu odpoved: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=221 No ja uz nemam vela materskeho mlieka a tak argument ze mliecko dieta cez noc priamo prehlta a tak neobmyva zuby u nas moc neobstoji. Mam dojem ze to mlieko jej celu noc v puse "stoji". Zaroven mi dcera malo pije a mam pocit, ze sa jej tvori malo slin. Dojcenie jej vsak tekutiny nenahradza kedze je mlieka malo. Nukanie vody jej odmietanie este zhorsuje, je tvrdohlava. Viete mi nejako poradit? Nechcem prestat v noci dojcit, ale zaroven mam obavy, ci to dojcenie ak zubky uz "pracuju" predsalen neskodi? Nemate nejake tipy/skusenosti ako predist neskorsim problemom? Pripadne znalosti o tom s cim by mohli nase problemy suvisiet a ako sa im vyhnut. Ci nejake skusenosti mamiciek, ktore podobne komplikacie nakoniec uspesne vyriesili? Viem, ze nie ste stomatologicka poradna, len by som rada nasla i odpovede inych dojciacich matiek, ktore maju skusenost. Mate pripadne nejake odkazy na literaturu, ci stranky ktore by mi pomohli? I cudzojazycne. Vopred pekne dakujem.

Veronika | 08.09.2013, 21:07

Odpoveď

Milá Veronika,

to, že by ste išli s dcérkou k zubárovi, je dobrá stratégia. Dojčenie so zafarbením zúbkov nesúvisí. Nie je pravda, že mlieko v puse bábätka počas noci "stojí", ak máte málo mlieka. Množstvo mlieka (málo či veľa) stále znamená, že dieťa pije rovnakým spôsobom, a ak sa mu ústa naplnia mliekom, tak ho prehltne.

Detailne si túto tému môžete naštudovať na stránkach venovaných zubom a dojčeniu.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri