SK / CZ / UA / RU

Bolest bruska babatka iba pri dojceni

Otázka

Chcela by som Vas velmi pekne, poprosit o radu. Mam uz 11 mesacnu dcerku.Od zaciatku je iba kojena a pekne papa prikrm a postupne pribera. Zo zdravotneho hladiska je s nou vsetko v poriadku, boli sme u obvodneho lekara, brali jej krv a zakladne testy na alergie, moc-vsetko bolo ok, aj na gastroenterologii bolo vsetko v poriadku /pani doktorka to uzavrela tym, ze ma este stale koliku/.Nas problem je v tom, ze dcerka ma od narodenia denno denne, asi koliky, bolesti bruska. Ale zvlastne je to, ze to mava zakazdym iba, ked je kojena na prsniku. Inak je uplne v poriadku pri normalnom jedeni a piti.Od zaciatku mi zaspava, iba na prsniku a vtedy zakazdym zacne nas kazdodenny problem. Polozim si ju do narucia, poleziacky,na kolena- klasicka poloha a zacnem ju kojit, zacne krasne pit tak minutku a hned jej zacne v brusku skvrkat nahlas, zacne byt nepokojna ale pije dalej este chvilku a snazi sa zaspinkat, a skvrkanie stale pokracuje, ona sa uz zacne mikat, natahovat nozicky, potom mrncat, plakat, zodvihne sa a ja si ju dam na druhy prsnik, tam sa ukludni na chvilku a opat sa to cele opakuje, dam jej opat prvy prsnik atd..az kym nieje unavena a ubolena az zaspinka, trva nam to zvycajne od pol hod do hodiny, kym zaspi. Podla mna to vyzera, akoby ju zakazdym pichalo v brusku, mala krce. Reaguje mi na kazde zaskvrkanie v brusku, mikne ju, zaplace, chce spinkat ale ta bolest ju vzdy budi, aj v noci zaplace, poprdka a zobudi sa. Alebo sa napije, zaspinka a po 5-10min.zacne mrncat a bolest ju budi. Od zaciatku mi menej a zle spinkava. V noci sa mi budi od narodenia stale kazde dve hodiny, niekedy tri, niekedy kazdu hodinu. Dam si ju na prsnik, zacne pit, zacne mat hned bolesti a trochu sa napije a potom zaspi, alebo ked je uz par hodin 5-6 vyspata tak uz ju ta bolest zobudi a sme v noci hore 2-3 hod.kym sa, neunavi, neukludni a opat ideme spinkat. Ale to je pri zaspavani to iste, ale tym, ze je unavena tak zaspinka, to si uz len tak pocuckava prsnik aby zaspala. Ja mavam len sem tam upchate mliekovody, inak prsia mam v poriadku. Stale si davam velky pozor nato, co zjem. Dcerka ma podla mna stravu dobru, nic nevhodne nejedava. Ja uz neviem, v com moze byt problem.Ved materske mlieko je pre babatko to najlepsie, ja by som ju chcela kojit cim najdlhsie, ale ak jej to sposobuje bolesti tak to asi vyznam nema. Pri bolestiach jej davam Infacol na brusko, ale mam dojem, ze to jej moc ani nezabera. Uz som jej skusala davat pomaly, postupne aj umele mlieko, ale to mi odmieta. Ine priznaky ona nema, sem tam trosicku iba ritku cervenu. Co je iba zvlastne je, ze od narodenia ma stale zlty povlak na jazyku, este nikdy nemala pekny ruzovy jazyk ako ine babatka. Za odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem.

MedulienkaA | 26.09.2013, 09:50

Odpoveď

Milá MedulienkaA,

toto je otázka, ktorú by bolo najlepšie riešiť v priamom pozorovaní toho, čo sa deje, a to aj vzhľadom na to, že už ste podstúpili rozličné vyšetrenia a zdá sa, že vaša dcérka je zdravá, dobre prospieva a nemá iné zdravotné problémy. Cez internet je veľmi ťažké hádať, čo presne sa deje. Skúste sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou, ktorá by sa prišla na dojčenie pozrieť. Môžeme vám dať pár všeobecných postrehov:

a) Nie je pravdepodobné, že to, čo popisujete, má súvis s tým, že by materské mlieko dcérke spôsobovalo problémy.

b) Nie je dôvod na to, aby ste dcérke dávali umelé mlieko. Aj keby už nebola dojčená, tak vo veku 11 mesiacov umelé mlieko nepotrebuje a stačila by jej bežná rozmanitá strava.

c) Existuje viacero možných vysvetlení pre to, čo popisujete.

1) Ide o gastrokolický reflex - normálny jav, keď sa črevá začnú posúvať vplyvom ďalšej potravy, ktorá prišla do žalúdka a dôsledkom toho je snaha o vyprázdnenie. A z toho vyplýva bod 2.

2) Niektoré bábätká dávajú takto dramaticky a vytrvale signál na to, že sa potrebujú vycikať alebo vykakať. Skúste v týchto situáciách dcérku rozbaliť, a podržať nad záchodom či umývadlom, je dosť dobre možné, že sa vyprázdniť a uľaví sa jej.

3) Niekedy toto môžu byť reakcie bábätiek na tok mlieka, ktorý sa v priebehu dojčenia mení a po určitej dobe je neuspokojivý a táto reakcia môže byť tiež pomerne dramatická.

4) Niektoré bábätká sa takto správajú, keď potrebujú na prsníku zaspať a nedarí sa im to. 

O ktorú z možností ide alebo či ide ešte o niečo iné, sa dá najlepšie zistiť v priamom kontakte s vami a pozorovaním vášho bábätka. Vzhľadom na to, že ste absolvovali rozličné vyšetrenia a vzhľadom na to, ako dlho to trvá, je najpravdepodobnejšie, že ide o normálny fyziologický dej a že rozlúsknutie celej situácie je v jednoduchých opatreniach a pochopení toho, čo sa deje.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri