Ukoncit dojcenie...

Katka    28.10.2013, 18:56

Dobry den, mam dvojrocneho synceka ktory je este kojeny. Od narodenia bol na prsniku na poziadanie a zaspaval tiez len na prsniku. Teraz kojim len pred spanim, t.j. pred poobednym spankom a pred ukladanim na noc. V noci sa budime, zoberiem maleho na manzelsku postel doprostred a ked sa zobudi tak mu zase dam prsnik aby zaspal. Niekedy v noci sa zobudi nechce ani prsnik, je hore hodinu alebo dve a potom mi zase na prsniku zaspi. Minuly tyzden dostal maly vysoke teploty 39,8 tak sme utekali na pohotovost. Pani doktorka bola velmi mila a dostali sme pochvalu ze na to ze uz budeme mat dva roky tak sme este nebrali ziadne antibiotika. Podla mna aj zasluhou dojcenia. Ked som vsak povedala ze este kojím tak mi pani doktorka povedala ze uz by bolo nacase prestat lebo detsky organizmus potrebuje v noci spat a nie budit sa, kazia sa mu zubky lebo po nocnom kojeni mu ich urcite necistim a ze mu vraj narastie nosna mandla. Ked som na druhy den bola pri obvodnej pani doktorke tak som sa dockala toho isteho nazoru, ze uz by som to kojenie mala ukoncit, vraj uz maly "ma dost". Stretla som sa uz prekvapenostou u ludi ked poviem ze este kojim ale ze aj pani doktorky maju odmietavy nazor tak to som bola sklamana. Nechcem este prestat kojit a uz vobec si neviem predstavit ako maly bude zaspavat keby som prestala kedze nie som zastancom nazoru ze nechat vyplakat a on potom zaspi...., Dakujem za rady...

Milá Katka,

pokračujte v dojčení. Dojčenie je pre zdravie vášho dieťaťa ale aj vaše zdravie nesmierne dôležité. Dojčenie sa má podporovať tak dlho, ako trvá. Dojčenie dĺžky niekoľkých rokov je normálne a vďaka nemu sa dieťa z hľadiska zdravia, psychiky a imunity vyvíja správne, tak, ako sa vyvíjať má. A takýto normálny vývin nemá žiadne plusy. Rovnako ako nemá žiadne plusy to, keď má niekto normálnu teplotu. Normálna teplota nemá plusy. Je normálna. Vysoká teplota prináša problémy, riziká. Podobne aj nedojčenie prináša riziká, problémy. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

To, že vaše dieťa sa dojčí a chce dojčiť, je teda normálne a jeho zdravie to neohrozuje, práve naopak, ohrozovalo by ho nedojčenie. Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá. Predstava o tom, že dieťa už treba určite niekedy odstaviť, pochádza z toho, že ľudia bežne okolo seba nevidia staršie dojčené deti, ale hlavne, že ani len netušia, ako normálne odstavovanie vyzerá. Mnoho ľudí si myslí, že ak sa do procesu odstavovania aktívne nezapojíme, tak sa dieťa bude dojčiť donekonečna. To nie je pravda. Odstavenie nastane vždy. Je to prirodzený proces a každé dieťa k nemu speje, pretože prirodzene speje k samostatnosti. Tento proces nie je zvrátiteľný a dieťaťu, ktoré sa už nechce dojčiť, sa nedá dojčenie vnútiť. Dojčené deti sú si navyše veľmi dobre vedomé svojich pocitov a nedajú sa nútiť do niečoho, čo nechcú. Odstavenie nemusí byť spojené s plačom, naliatymi prsníkmi či nešťastným dieťaťom i matkou. Odstavenie môže byť krásny proces, v ktorom si dieťa uvedomí, že dojčenie nepotrebuje. Toto sa väčšinou stane niekedy okolo 3 – 5 rokov.

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dvojročné dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené. Ale existujú vysvetlenia a motivácia na to, aby ste dokázali v dojčení pokračovať, obzvlášť, ak viete, že odstavenie príde samo od seba, vaše dieťa i bez vášho úsilia začne spať celú noc, a keď sa odstaví samo, bude to jeho víťazstvo, ktorým dosiahne míľnik, na ktorý bude hrdé a ku ktorému nebude dotlačené. Prečítajte si tento príbeh o tom, ako vyzerá prirodzené odstavenie a prečo je dôležité dojčenie do prirodzeného odstavenia:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/dlhodobe-dojcenie-a-prirodzene-odstavenie-vc.pdf

O tom, že nočné dojčenie neškodí zúbkom dieťaťa si prečítajte tu:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/dojcenie-v-noci-a-zubky.pdf

a prečo je nočné precitanie v tomto veku normálne a neškodí dieťaťu si prečítajte tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Dojčenie sa obviňuje z rôznych vecí, ktoré v skutočnosti s dojčením nijako nesúvisia, napr. s rastom nosnej mandle. Práve naopak, dojčenie je veľmi dôležité pre správny rozvoj imunity a takisto pre správny vývoj čeľustí, tváre a nosových štrbín a toto všetko prispieva k tomu, aby sa znížilo riziko vzniku problémov napr. aj s nosnou mandľou.

Prečítajte si tiež tento článok:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/dlhodobe-dojcenie-sa-stale-u-nas-nepovazuje-za-normalne.pdf

Pokračovať v dojčení znamená pokračovať v niečom, čo nie je v našej spoločnosti bežné. Takéto matky však môžu nájsť podporu v dojčení u poradkýň pri dojčení, z ktorých mnohé organizujú aj podporné skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine poskytujú potrebnú podporu v pokračovaní v dojčení. Stretnú sa tu mamičky s dlhodobo dojčenými deťmi a vzájomne získajú predstavu, ako vyzerá pokračovanie v dojčení – ako často a v akých situáciách sa takéto deti dojčia, čo je niečo, čo bežne človek okolo seba nemá možnosť vidieť.

Ďalšie zodpovedané otázky z našej poradne, ktoré sa venujú problematike dojčenia starších detí, nájdete v tomto odkaze:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncit dojcenie...