SK / CZ / UA / RU

Upchaté mliekovody - užívanie Lecitínu

Otázka

Dobrý deň, mám 3 mesačného syna, zatiaľ ho len dojčím. Synček pekne priberá a má sa dobre. Horšie je to ale s mojimi prsníkmi. Myslím, že mlieka mám dosť, nie veľa tak akurát. Ale aj napriek tomu sa mi už 3 krát stalo, že sa mi upchal mliekovod, aj keď sa snažím stlačať prsník pri kojení, prvý krát som sa strašne preľakla, ale po ďalšie razy už som si poradila. Pomohol mi nakrájaný zemiak v podprsenke a hlavne časté dojčenie na tej strane (stále sa mi to stáva na tom istom prsníku, je väčsí a synček pravdepodobne ho nezvláda vyprázdniť, hlavne v noci). Pred týždňom keď sa mi to stalo naposledy, som si na vašej stránke prečítala, že je dobre užívať Lecitín na tieto problémy. Odvtedy ho aj beriem, ale nikde som sa nedočítala, ako dlho to môžem užívať. Avšak dočítala som sa o jeho nedobrých účinkoch, že je to emulgátor a preto som sa preľakla, či je to vôbec vhodné dlhodobo užívať, keďže éčka sú v dnešnej dobe také odmietané. Nie som alergička, ale starší syn má zvýšenú citlivosť skoro na všetko, čo sa týka peľov, prachu atď. Na potraviny žiadnu. Staršieho syna som nekojila skoro ani mesiac, boli tam zdravotné problémy po ťažkom pôrode, a hlavne stres. Preto by som chcela dojčiť aspoň do roka. Lenže tieto problémy ma dosť odrádzajú. Čítala som že aj Pupalkový olej má podobné účinky ako Lecitín. Možte mi poradiť, nevyznám sa v týchto veciach a hlavne chcem pre syna to najlepšie. Ďakujem.

Ľuba Nováková | 04.11.2013, 14:44

Odpoveď

Milá Ľuba,

základom pri riešení upchatých mliekovodov je zistiť niekoľko vecí:

- či je bábätko dostatočne dobre prisaté a či je pri dojčení správna poloha: môžete si pozrieť tieto videá a porovnať ich s pitím vášho bábätka: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

- či je dostatočne prsník vyprázdňovaný, ak je upchatie vždy na určitých miestach, skúste ich počas dojčenia masírovať/stláčať, prípadne odstriekať po dojčení, ak je to potrebné, aby sa predišlo upchatiu

- či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku prílišnej tvorby mlieka, v prípade, že áno, prečítajte si tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

- či sa mliekovody neupchávajú v dôsledku kandidózy

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

- či vás okrem upchatým mliekovodov bolia aj bradavky - ak áno, je potrebné začať s liečbou bradaviek

Je možné, že by vám pri riešení zablokovaných mliekovodov mohla pomôcť návšteva poradkyne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Užívanie lecitínu v dávke 1200mg 4x denne vám môže pomôcť. Lecitín je potravinový doplnok, je bezpečný, nachádza sa v rôznych potravinách, ktoré bežne konzumujete (napríklad aj v niektorých čokoládach), môžete ho preto užívať aj dlhodobo, bez prestávky, aj preventívne.

Okrem starostlivého vyprázdňovania prsníka vám môže pomôcť aj užívanie výťažku z grapefruitových semienok (v lekárňach sa predávajú ako kapsule alebo tabletky) v dávke 2 tabletky 3x denne, príp. 1 kapsula 3x denne.

Pupalkový olej môžete vyskúšať, ak chcete.  Ak sa upchatie objavuje vždy na rovnakom mieste, môže vám veľmi pomôcť použitie terapeutického ultrazvuku.

Dobrá správa je, že upchávajúce sa mliekovody majú tendenciu upchávať sa menej a menej často s narastajúcim vekom bábätka.

Ak by ste potrebovali viac pomôcť, ozvite sa znovu.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri