Porucha spánku
Otázka
Dobrý večer.Prosím Vás o radu, cítim sa bezradne.Moja dcérka má 18 mesiacov,je dojčená až doposiaľ. Asi dva a pol týždňa má poruchu spánku. Problémom je že chce byť iba na prsníku.Ináč zaspávať nevie len na prsníku. Nechám ju aj 45 min.- mám problém jej prsník vybrať z pusy, aj keď tvrdo spí prebudí sa. Stále v tejto fáze, keď ju chcem preložiť do postieľky otvorí oči.Aj keď ju chcem nechať pri sebe na posteli, hneď plače,chce papučky preč z izby.Snažím sa s maximálnym pokojom na ňu vplývať, pretože je neskutočne citlivá.Cez deň mi spí len raz dlhú dobu už, a teraz je to tiež narušené, pospí sama max.20 min, zvyšok len na prsníku.Nedokážem takto fungovať.V noci sa aj na 2- 3 hod.zobudí, robím všetko čo chce, chodím z izby do izby, pozeráme rozprávku. Snažím sa ju potom uspať je to ťažké, trochu popije vytrhne sa rýchlo na nohy a preč.Nič ju za poslednú dobu nerozrušilo o čom viem, ani sme nemenili prostredie. V noci potom aj keď zaspí, zobudí sa aj 10 krát. Neviem čo sa stalo, kde robím chybu.Predtým sa tiež budila, ale normálne som ju preložila, stačilo jej byť na prsníku 5 min.Teraz keď ju idem prekladať, chytí ma obidvoma rukami pevne. Kojím ju len v sede, ináč nechce, držím ju pevne v náručí a to jej vyhovuje...lenže psychicky ani fyzicky to tak ďalej neide.Prosím poraďte mi čo ďalej.Veľmi pekne vopred ďakujem.
Odpoveď
Milá Renáta,
to, ako deti spia v tomto veku sa mení niekedy zo dňa na deň a bez zjavného vonkajšieho podnetu. Tento vek dieťatka so sebou prináša rýchly rozvoj mogzu a s tým sa môžu spájať aj zmeny v spánku, prípadne spánok môže byť ľahší a dieťatko sa môže ľahšie zobudiť.
Z hľadiska spánku ľudí nie je historicky nič neobvyklé, ak je dieťatko v nejakom veku 2 či 3 hodiny hore a často sa to stáva práve v období medzi 12 - 30 mesiacom. Ešte donedávna ľudia bežne spávali v noci na dvakrát s jednom prestávkou pre rôzne činnosti - v beletrii bežne nájdete popisy takzvaného prvého a druhého nočného spánku.Takže tento stav nie je porucha spánku, ale bežný obraz spánku. Táto situácia nebude trvať večne a upraví sa sama.
V tomto veku tiež nie je neobvyklé, že dieťatko potrebuje spať tesne pri vás a že potrebuje stráviť počas spánku dlhý čas s prsníku v ústach. Vzhľadom na to, čo píšete, potrebujete urobiť úpravy na to, aby ste toto zvládali:
- jeden z dôvodov, pre ktorý je toto celé pre vás náročné, je to, že sa snažíte dcérku preložiť do postieľke, nechajte ju spať vo svojej posteli.
- potrebujte zmeniť to, že v noci dojčíte po sediačky. Je to mimoriadne nepraktické z dlhodobého hľadiska a tiež z hľadiska toho, že následne potrebujete dcérku preložiť zo svojho náručia, čo ju zobudí. Urobte postupné citlivé zmeny na to, aby ste postupne dosiahli to, že sa bude dojčiť poležiačky. Toto sa dá urobiť, skúste polohu meniť veľmi pomaly a postupne až sa dopracujete k ležaniu pri dojčení. Keď budete pri dojčení ležať, ľahšie sa vám bude od dcérky odchádzať, lebo ju nevyrušíte položením zo svojho náručia.
- zabezpečte a skontrolujte tiež to, či je dcérka dostatočne najedená a či dostatočne pije na prsníku. Niekedy v týchto situáciách pomôže zvýšenie tvorby mlieka, ak pozorovaním zistíte, že dieťatko nepije dostatočne.
Okrem toho si detailne o spánku detí prečítajte náš článok, v ktorom sú navrhnuté aj ďalšie úpravy:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu