Dojcenie a alergia 2

Tana    02.11.2011, 08:29

Dobry den, pisala som Vam ohladne alergickej reakcie u mna a dojcenia mojej 10 mesacnej dcerky. Zatial stale neviem, z coho som sa tak vyhadzala, no doktorka mi povedala, ze je to urcite alergia. Dceru som dojcila, no uz druhu noc mala dost silne bolesti bruska. Vcera cez den dokonca dostala teplotu, tak do 37,8 a raz vracala, taku zltu tekutinu, no strasne malo.V noci som jej dala paralenovy cipok, teplota prestala, no rano mala zase bolesti bruska, stale tiez prdka. Inak jej nic nie je, takze nemyslim si, ze by bola chora kvoli trebars nejakemu virusu. Tie problemy sa zacali po tom, ako som dostala tu alergicku rekaciu. Myslite, ze aj v takejto situacii je stale vhodne pokracovat v dojceni? A ak nie, ako dceru nadobro odstavit? Ona nie je dobry jedak co sa tyka prikrmov. Velmi je naviazana na kojenie. Skusala som uz dva druhy umelych mliek, ani jedno nechcela. Z poharika sa napije tak maximalne trosku vody. No v noci bola vzdy zvyknuta pritulit sa a chytit prsik a to ju vzdy ukludnilo, tak zaspala. Neviem, co by sme mohli robit miesto toho.Kvoli tomu nocnemu kojeniu som jej skusala dat flasku s mliekom, aj s cajom, vsetko odmieta. A este mohla som jej nejak tym, ze som ju kojila ublizit? Co jej mozem dat, na jej bolesti bruska? Dakujem

Milá Táňa,

sú dve možnosti: buď to skutočne bola alergická reakcia a v tom prípade platí  to, čo sme vám napísali v prvej odpovedi - čiže to, že je žiaduce pokračovať v dojčení.

Alebo je druhá možnosť a to tá, že išlo o nejaké vírusové ochorenie, ktoré na svojom konci niekedy môžu mať výsyp. V takom prípade je taktiež dôležité dojčiť, lebo dojčením odovzdáte svojej dcérke protilátky potrebné na to, aby ochorenie nedostala alebo aby ho rýchlo prekonala.

Čo sa týka dcérkinej tepoloty a zvracania - môže ísť o samostatný vírus (najpravdepodobnejšie), nezávislý od vašich problémov, je to asi len časová zhoda. V takýchto prípadov je mimoriadne dôležité pokračovať v dojčení. V prípade zvracania, teplôt a hnačiek (ako aj iných takýchto ochorení detí) je dojčenie záchranou pre dieťa z niekoľkých dôvodov:

- poskytuje mu potrebné tekutiny, čím môže zabrániť dehydratácii

- poskytuje mu potrebné živiny, pretože deti v týchto situáciách väčšinou odmietajú jesť

- poskytuje mu protilátky a rozličné imunitné faktory na to, aby sa rýchlejšie uzdravilo

- upokojuje dieťa a uľavuje mu od bolesti, pomáha mu zaspať

- to, že sa dieťa dojčí, upokojuje matku

- pomáha tráviacemu traktu, aby sa rýchlejšie "spamätal" a obnovila sa sliznica a črevo

- v danej situácii je materské mlieko dokonalou potravinou a liekom zároveň

Takže určite kojte dcérku ďalej, umelé mlieko je naozaj v tomto veku zbytočné a je dobré, že ho dcérka odmietla. Nedávajte jej fľašku, v tomto veku ju nepotrebuje. Je v poriadku, že z pohárika vypije len trošku vody - postupne sa to bude učiť, medzitým jej dostatok vody poskytne materské mlieko.

Predpokladáme, že bolesti bruška sa postupne už v priebehu dneška zlepšia, ak by ste jej potrebovali dať niečo od bolesti, poraďte sa so svojím pediatrom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a alergia 2