SK / CZ / UA / RU

Dostatok tekutin

Otázka

V prvom rade Vam velmi pekne dakujem za vycerpavajucu odpoved ohladom casteho nocneho dojcenia 6mes. dietatka! Velmi mi to pomohlo! Teraz je syncek o dva mesiace starsi, cize konci 8.mesiac. Do 6. mes. som ho vylucne kojila, od 6. mes. ko prikrmujem tuhou stravou. Posledne 4 tyzdne je ochotny papat mliecko len v polospanku. Zacalo to vtedy, ked sa mu tisli zubky, ale zubky su vonku, nezda sa mi, ze by sa mu momentalne tisli dalsie, ale dojcit sa v bdelom stave nechce. Zda sa mi, akoby "nemal cas" cakat, kym sa mlieko spusti. Dokonca i ked mam plne prsniky mlieka, predsalen vzdy trva min. 30 sek a viac, kym sa mlieko spusti. Dovtedy sa mu cakat nechce, parkrat potiahne a ked nic nejde, necha to tak. I ked sa o chvilku mlieko spusti, uz on nema zaujem. Syncek je velmi vemi zive dieta. Kojim ho teda v polospanku rano o 6ej, potom okolo 9ej, potom okolo 13ej a potom az vecer pred zaspatim okolo 19ej. V noci ho kojim 3-5x. Inak doteraz vlastne nepriimal ziadne ine tekutiny. Co sa tyka pocikanych plienok, v noci ma 12hod pampersku, takze ta je rano poriadne tazka. Cez den ma latkove plienky, na tych vidim, ze cca 2 su pocikane poriadne, zvycajne dopoludnia a potom 3 len tak malicko... Obavam sa, ci ma dostatok tekutin. Moja otazka teda je, co si myslite, ma dost tekutin? Ak mu mam ponukat vodu/dzus z poharika, ako casto to mam robit? Dakujem velmi pekne vopred za odpoved! Andrea

Andrea | 07.11.2011, 16:51

Odpoveď

Milá Andrea,

predpokladáme, že vaša otázka sa vzťahuje na túto pôvodnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=124

Čo sa týka vašej otázky ohľadne tekutín, podľa toho, čo píšete - bez pozorovania dojčenia - nie je jednoduché posúdiť, či sa synček dostatočne dojčí. Na to by bolo treba sledovať dojčenie, ale správanie, ktoré popisujete, naznačuje, že by možno stálo za to zvážiť to, aby synček lepšie pil na prsníku, aby sa mlieko spúšťalo hneď od začiatku a aby vypil viac mlieka - pozrite si tento materiál, špeciálne bod 7, prípadne sa stretnite s poradkyňou pri dojčení a situáciu riešte spoločne. Vyzerá, že náprava dojčenia aj z hľadiska ďalšie pokračovania v dojčení by bola na mieste.

A istotne je dobré, ak mu budete zároveň čo najčastejšie ponúkať tekutiny z otvoreného pohárika (nie z pohárika so sosáčikom, ktorý je len iným druhom fľaše), môžete mu ich ponúkať veľmi často po malých dávkach, aby sa postupne naučil piť. Množstvo vypitých tekutín môžete zvýšiť aj tak, že mu budete dávať príkrmy, v ktorých bude dostatok tekutín.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri