SK / CZ / UA / RU

Zápal

Otázka

Dobrý deň.Prosím o váš názor.Cez víkend som mala teploty 38-38.5 a časť pravého prsníka tvrdý,nebolestivý ani pri kojení iba nepríjemný tlak.Dcéru som prikladala,prso som masírovala a dnes 3 deň žiadna zmena iba dnes už úplne bez teploty.Bola som u gynekológa,podľa neho je to asi zápal,predpísal atb Augmentin.Okrem užívania atb čo mám ešte robiť aby sa prso vrátilo do normálu?Ináč nechápem zkade ten zápal lebo už dojčím 1,5 roka a nikdy som nemala žiadne problémy.Neverím že je to zo zlého prisávania,všetko robíme s dcérou tak isto doteraz bez problémov.Nemôže to byť prechladnutie prsa alebo sme sa sťahovali a pravá ruka bola dosť namáhaná.Ďakujem.

Jana | 16.12.2013, 21:39

Odpoveď

Milá Jana,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať cez internet. Preto by bolo najlepšie, aby ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám pomohla.

Na základe vašich informácií sa však možno domnievať, že ide o zablokovaný mliekovod a že liečba antibiotikami nie je potrebná. Ak ste už antibiotiká užívať začali, pokračujte v ich užívaní tak, ako to odporučil lekár. Zablokované mliekovody sa však typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa dosť podobajú zápalu prsníka: niekedy sú sprevádzané horúčkou, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži, môže byť pociťovaná bolesť prsníka. Čo sa týka všeobecnej liečby prečítajte si tento dokument o riešení zápalu prsníkov či upchatých mliekovodov. Tieto stavy sa môžu vyskytnúť aj neskôr po pôrode. Je pravdepodobné, že by vám mohla pomôcť liečba na kandidózu - návod nájdete tu.

Bez osobného vyšetrenia nie je možné zatiaľ povedať viac.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri