Ročné dieťa odmieta príkrmy
Otázka
Dobrý deň, chcela by som vedieť váš názor na nechutenstvo u ročného dieťaťa. Dcérka má 13 mesiacov a prikrmovať sem ju začali v jej šiestich mesiacoch, nakoľko bola výlučne dojčená. Zo začiatku papala veľmi pekne, jedálniček sme spestrovali, ale po 2 mesiacoch jej začali ísť zúbky a prestala papať a v tom čase jej aj diagnostikovali anémiu, s tým, že nás nasadilu na perorálnu liečbu železom a striktne odporučili dojčenie výrazne obmedziť. Dcérka sa mierne rozpapala, nikedy nepapala s extrémnou chuťou ale niečo vždy zjedla. Teraz sa nám tlačia stoličky a scenár je identický, ba horší. Len čo vidí lyžičku, odmietavo krúti hlavou, ústa vôbec neotvorí, raňajky nechce vôbec, obedy aj keď jej nedám prsník nepapá o nič lepšie, poobede skúšame olovrant, nejaké ovocie, ale nechce, na večer len kašičku, pretože pečivo nechce takisto. Je to únavné, ale stále ponúkame, efekt žiaden. Všetci vrátane lekárov zvaľujú vinu na dojčenie, tak už sme aj sami na pochybách, pretože všade odporúčajú dojčenie obmedziť, prípadne odstaviť. Od začiatku som sa riadila vašimi odporúčaniami, dojčila som na požiadanie, aj cez deň aj v noci. Chcela by som sa spýtať, či máte reálne skúsenosti s takýmito nejedákmi, prípadne mi viete vyvrátiť význam obmedzenia dojčenia. Ďakujem
Odpoveď
Milá Lýdia,
dojčenie je pre vaše dieťa nesmierne dôležité, z mnohých hľadísk, jedno z nich je aj výživové. Materské mlieko býva pri deťoch v tomto veku stále najväčšou časť jedla, ktoré prijímajú. V tomto veku sa učia jesť príkrmy a toto učenie sa a skúšanie sú dôležitejšie ako množstvá, ktoré zjedia. A v tomto období sa často vyskytujú obdobia, kedy dieťa prestane jesť príkrmy takmer úplne alebo úplne, napr. pri raste zúbkov. Toto obdobie je obdobím ochutnávania, dieťatko nemusí jesť veľké množstvá jedla. Materské mlieko sa po nejakej dobe nestáva len "bielou vodou", stále obsahuje to, čo obsahovalo - bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, imunitné látky a mnohé ďalšie vzácne látky, ktorých je viac ako 1200, z ktorých mnohé sa nikde inde nenachádzajú. Na túto tému si môžete viac prečítať tu:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/
Navyše dojčenie nie je dôvod, pre ktorý nejedia viac jedla. Dobre dojčené deti začnú v niektorom bode samy od seba jesť primerané množstvá jedla. Treba im poskytnúť čas a priestor, aby sa s jedlom zoznamovali a vytvárali si k nemu kladný vzťah bez toho, aby im jedlo bolo vnucované. Obmedzenie dojčenia nedonúti dieťa zjesť viac jedla, práve naopak, zníženie tvorby mlieka, ktoré nastane pri obmedzení dojčenia, môže situáciu ešte zhoršiť. Príčinou toho, koľko príkrmov vaše dieťatko zje, nie je dojčenie.
Železo môže mať vaše dieťa znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí, a príčiny môžu byť rôzne - riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Efekt dojčenia je teda v tomto smere pozitívny. Dojčenie sa často obviňuje za všeličo možné bez ohľadu na to, aká je skutočnosť. Okrem toho je dôležité zistiť, ako dieťatko priberá a ak nepriberá dostatočne, riešením v tejto situácii by malo byť zvýšenie príjmu materského mlieka v osobnom kontakte s poradkyňou, s ktorou budete postupovať podľa tohto protokolu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
Je tiež dobré vedieť, že z hľadiska vášho dieťaťa nepomôže, ak vy budete užívať železo, hladina železa v materskom mlieku je aj pri anemických matkách relatívne konštantná.
Na množstvo ďalších otázok o príkrmoch vám zodpovie náš článok:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu