SK / CZ / UA / RU

Grckanie krvi

Otázka

Dobrý deň mám 8 dňové bábätko chlapčeka včera ráno vyvrátil po kojení mlieko s krvou a boli v nej aj take zrazeninky krvi to co vyvrátil nemalo iba ruzovkastu farbu ale bolo to sýtocervenej farby a bolo toho dosť veľa grckal na 2 krát. Boli sme na pohotovosti ale žijeme v zahraničí a tu nám povedali ze je to z popraskanych bradaviek ale ja popraskané bradavky nemám a keď maly dopapa stále mu vytecie mlieko z pusinky a vidím ze je pekne biele aj odstriekat som si skúšala a tiež nebola krv viete mi povedať nejakú inú možnú príčinu vracania krvi?velmi nás to vystrasilo. Maly odvtedy začal grckat pravidelne po každom kojení 3-4 krát ale už iba čiste mlieko do zlta.Stolicu má tiež odvtedy inú je zlta ale sú v nej čierne zrazeniny.za odpoved Vám vopred ďakujem.

Dominika | 12.02.2014, 22:42

Odpoveď

Milá Dominika,

cez internet nie je jednoduché posúdiť, čo sa deje. Červená krv je vo väčšine prípadov skutočne z matkiných bradaviek, ale ak naozaj tento problém nemáte, tak potom to môže byť aj krv bábätka - a príčinou môže byť všeličo, čo bez vyšetrenia nie je možné zistiť. To, že má v stolici čierne zrazeniny znamená, že časť tej krvi prešla tráviacim traktom. 

Ak už odvtedy bábätko nevracalo a ďalej nebude vracať krv a jeho vracanie len grckanie (nie vracanie prúdom), tak sa pravdepodobne nemusíte obávať. Ak by sa krv znovu objavila a vy nemáte poškodené bradavky a tiež ak by sa objavilo masívne vracanie (aj bez krvi), tak choďte na pohotovosť opäť.

----

Ešte pridávame skúsenosť jednej mamičky, ktorá riešila podobnú otázku a poslala nám nasledovné: 

"Mam rovnaky problem. Moja dcera ma teraz 6 mesiacov. Ked mala mesiac, vyvrackala cerstvu krv spolu s mliekom. Nebolo to vracanie krvi, len odgrcnutie po dojceni. Nasledne mala stolicu zltu s ciernymi zrazeninami. Potom odgrcla viac krvi a stolicu mala uplne ciernu. Hospitalizovali nas. Spravili vsetky mozne vysetrenia, rtg, ci nahodou nema v sebe nejaky cudzi predmet, na krcnom jej zavadzali sondu cez nostek a kontrolovali horne dychacie cesty, ci nie su poskodene, vysetrenia krvi, stolice, mocu, rotavirusy,... vsetko negativne. Uzavreli to s tym, ze takto moze reagovat na mliecnu bielkovinu, takze z mojej stravy som vylucila vsetky mliecne vyrobky, aby sa nealergizovala cez materske mlieko s doporucenim, ze po jej stvrtom mesiaci mam postupne po lyzickach zacat jest mliecne vyrobky (zacat kyslomliecnymi, potom tvrde syry, nakoniec mlieko). Tak som zacala. Po 2 tyzdnoch od "testovania" sa to zopakovalo. Opat sme skoncili v nemocnici. Opat nic nezistili. A pred par dnami, ked sme boli na kontrole u nasej gastro lekarky, kojila som ju a vsimla som si, ze tentokrat sa jej neodgrclo, len mala krv v puse spolu s mliekom. Preto zacinam mat pocit, ze je to od zaciatku z mojich bradaviek, hoci tiez nevidno ziadne poranenie a takisto pri odsavani ma mliecko peknu bielu farbu. Moja dcera ma velmi silny saci reflex, obcas mam po kojeni bradavku az fialovu, takze si myslim, ze si vycuca krv, aj ked poranenie nevidno."

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri